Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

EU mění pravidla pro porážky

25/06/09
smf

Evropská unie se dohodla na změně pravidel pro domácí porážky zvířat, tedy třeba tradiční české domácí zabíjačky. Autor: sek, zdroj: www.vetweb.cz
 

EU mění pravidla pro porážky

Cílem je lepší zacházení se zvířaty

Evropská unie se dohodla na změně pravidel pro domácí porážky zvířat, tedy třeba tradiční české domácí zabíjačky. Prasata bude možné i nadále podomácku porážek, avšak zároveň se stanovují určitá pravidla, aby přitom nebyla týrána zvířata.
Evropská komise loni na podzim přišla s návrhy na změny norem týkajících se zabíjení domácích zvířat. Současná pravidla jsou často zastaralá, a navíc se mezi jednotlivými státy unie velmi liší. To pak představuje problémy pro existenci vnitřního unijního trhu.
Cílem návrhů bylo, aby se zajistilo lepší využívání nejnovějších vědeckých poznatků při porážkách, zvýšila odpovědnost farmářů, a hlavně zlepšilo zacházení se zvířaty. Nařízení se týká např. způsobu omračování zvířat humánním způsobem, pomocí jatečních pistolí, nikoli palicí či kladivem, jak tomu bývalo kdysi.
Toto opatření už v ČR platí, v některých zemích, ale třeba na Balkáně či v Pobaltí nebylo doposud realizováno. Původně diplomaté zvažovali zabíjení doma jen u králíků, zajíců či drůbeže, nakonec se ale během jednání za českého předsednictví dohodlo, že to bude rozšířeno i na prasata, ovce, kozy či telata.
Každý rok je v EU poraženo kolem 360 milionů prasat, koz, ovcí či skotu, a navíc několik miliard kusů drůbeže. Kolem 25 milionů zvířat je zabíjeno kvůli kůži.

Autor: sek , zdroj: www.vetweb.cz