Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nízké výkupní ceny mléka…..

07/02/09
smf

Zemědělci prožívají krušné období, na litru mléka prodělávají až dvě koruny. Zdroj:www.denik.cz

Nízké výkupní ceny mléka mohou spustit vybíjení krav
Zemědělci prožívají krušné období, na litru mléka prodělávají až dvě koruny.
Nízké výkupní ceny přidělávají vrásky na čele chovatelům dojnic. Situace je pro ně už tak na hraně, že ti menší producenti mléka začínají krachovat.
Do Česka se navíc dostává stále více mléčných výrobků ze zahraničí. Podle Agrární komory ČR je situace českých producentů mléka velice špatná. Výkupní ceny jsou totiž v průměru o dvě koruny nižší než náklady na výrobu litru mléka.
Chovatelé dojnic by rádi prodávali mléko do zahraničí. Tam by za něj mohli utržit více peněz. Jenomže trh s mlékem je v západní Evropě prakticky nasycen. Podle prezidenta agrární komory Jana Veleby jsou producenti mléka pod tlakem některých mlékáren, které snížily ceny.
Zemědělci tvrdí, že pokud se ceny nezvýší, může nastat v zemi třetí vlna vybíjení krav. První přišla po roce 1989 a druhá před vstupem do Evropské unie.
„V prosinci jsme dostali za litr mléka v té nejvyšší kvalitě 6,90. Výkupní ceny víme až zpětně. Za co momentálně vyrábíme, to nedokážeme tím pádem říct,“ řekl Deníku Karel Daniel, šéf pňovického zemědělského družstva s tím, že výroba mléka je pochopitelně ztrátová. „Máme asi 230 dojnic, o které se stará včetně krmičů sedm lidí. Chovy ale nejdou jen tak zrušit ze dne na den. Věříme, že by se to mohlo časem posunout k lepšímu,“ doufá Karel Daniel. V lednu ale dostali pňovičtí zemědělci za litr mléka jenom 6,15 Kč.
Podobně jsou na tom zemědělci v Krásné Hoře. Krásnohorská společnost totiž s chovem 1350 dojených krav náleží nejenom v rámci Příbramska, k největším producentům mléka, dodává ročně téměř 11 mil. litrů mléka, takže ztráta za mléko při snížení ceny mléka o 2 Kč, je ztráta 22 mil. Kč.
Vláda by měla začít chov skotu řešit
„Situace je špatná. Už víme cenu za leden a oproti lednu roku 2008 máme dodávku mléka vyšší o 18 tisíc litrů a tržby o tři miliony nižší,“ konstatoval Jiří Zelenka z Krásné Hory. Zelenka upozornil, že vláda by měla konečně chov skotu jako celku začít řešit. Může se prý klidně stát, že dojde k dalšímu výraznému snížení dojeného skotu.
„Taková fabrika jde při špatném odbytu zboží zavřít. Když pohlídáme, aby se nerozkradla nebo v zimě nepopraskalo topení, za půl roku se dá znovu otevřít. Neznám ale jediný chov, kde se po likvidaci dojnic, znovu někdo do produkce mléka pustil.
Českým farmářům se nelíbí, že v ostatních státech unie mají jejich kolegové možnost využít dotací na dorovnání ceny na litr mléka v částkách od 1,3 do 1,4 koruny. Něco podobného připravuje Slovensko, zatímco v Čechách se na zemědělce valí další problém. Supermarkety se stále více plní mlékem a mléčnými výrobky ze zahraničí.
„Agrární komora dělala kontrolní nákup v Lidlu v Brně. Výsledek hovoří za vše – v regálech je pouze 37 procent výrobků českých,“ dodal Jiří Zelenka.
„Pokud se situace nezlepší, dosáhne problém mnohem větších rozměrů. Nejde jen o zaměstnance zemědělských podniků, ale zkrachují i mlékárny a jejich lidé také přijdou o práci,“ uzavřel Zelenka.
Cena za litr? 6,20 Kč
Zpracovatelé mléka podle Agrární komory výkupní ceny uměle snižují. V rámci Evropské unie prý máme v Česku jednu z nejnižších cen.
Ceny podle komory meziročně poklesly o 40 procent. Současná cena je za litr 6,20 Kč.
Nařčení, že by někdo uměle tlačil ceny dolů, se mlékárny brání. „Výkupní ceny mléka v ČR kopírují trend, který vidíme v Evropě. Je třeba, aby se každý vyrovnal s ekonomickou situací podle svých schopností a pevně věříme, že zemědělci v našem regionu to zvládnou společně s námi tak, jako zvládli předchozí milníky – desocializaci zemědělství a vstup do EU,“ reagovala Lucie Pacholíková z Povltavských mlékáren, které mají provozovny v Příbrami a v Sedlčanech. Potvrdila také, že podnik nemá problém s nedostatkem mléka pro výrobu. „Podle statistik produkce mléka v ČR plně postačuje pro domácí spotřebu mléčných výrobků,“ dodala Lucie Pacholíková.

Zdroj: www.denik.cz, 06.02.2009