Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Výroba mléka je ztrátová

04/01/09
smf

Největší mlékárna Madeta sníží denní odběr mléka od hospodářského družstva Střední Čechy o 50 tisíc litrů až od února. Autor: Svoboda, zdroj: www.halonoviny.cz
 

Výroba mléka je ztrátová
Největší mlékárna Madeta sníží denní odběr mléka od hospodářského družstva Střední Čechy o 50 tisíc litrů až od února, nikoli od ledna, jak jihočeská mlékárna avizovala. Do konce ledna bude firma mléko nadále odebírat od svého druhého největšího dodavatele formou bezesmluvních dodávek.
Podle Františka Jiroty z hospodářského družstva Střední Čechy tak Madeta tímto krokem dala zemědělcům čas na to, aby si zajistili jiné odběratele. Potvrdila to i mluvčí Madety Barbora Daňková. Cena zatím není domluvena, uvedl Jirota. Kolik zemědělci od mlékárny za mléko dostanou, bude podle něj známo až koncem ledna, neboť cena se stanoví zpětně. V prosinci dodávali středočeští zemědělci Madetě mléko v průměrné ceně 6,50 Kč/l, sdělil Jirota. Jak to bude dál, se uvidí na konci ledna, komentovala situaci Daňková.
Budeme se snažit umístit mléko na trhu, i když je to velice obtížné, protože většina mlékáren momentálně o mléko nestojí, upřesnil situaci na mléčném trhu Jirota. Pro zhruba 9000 litrů denně již získalo družstvo od začátku ledna jiného odběratele, do konce ledna bude tedy jihočeské mlékárně dodávat denně kolem 41 tisíc litrů mléka.
Náklady zemědělců na produkci jednoho litru mléka jsou kolem osmi korun, uvedl pro Haló noviny Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR. Podle něho by ztrátová produkce mléka mohla vést k dalšímu snižování stavů skotu. Družstvo Střední Čechy mělo být první vlaštovkou, kterému Madeta neodebere část produkce mléka. Pokud se týká našeho největšího producenta – hospodářského družstva Jih – družstvo obdrželo výpověď od Madety k 1. dubnu 2009. Družstvo Jih dodává do jihočeské mlékárny, která je největším producentem mléka a mléčných výrobků u nás, skoro polovinu produkce mléka, kterou tato mlékárna odebírá od prvovýrobců a zpracovává. A to není samozřejmě míněno vážně, je to prostě tlak na další snížení výkupní ceny mléka, vysvětlil Veleba.
Prezident Agrární komory tvrdí, že vývoj situace na trhu s mlékem ukazuje, že Madeta svého výsadního postavení odběratele a zpracovatele mléka doslova využívá tak, že diktuje ceny. Ředitel Madety Milan Teplý v nedávném rozhovoru pro jeden deník naznačil, že nemá vůbec zájem, aby Agrární komora ČR vytvářela tlak na to, aby se situace kolem obchodních řetězců řešila. K chystaným protestům zemědělců se Madeta nepřipojí. A tímto postupem Madeta pouze přehrává problém výkupních cen mléka na prvovýrobce, míní Veleba.
Čeští farmáři si již delší dobu stěžují, že příčinou klesajících cen výkupních mléka je stagnující celosvětový trh. Aby upozornili na kritickou situaci na trhu, hodlají během ledna demonstrovat, nejspíše před prodejnami obchodních řetězců. Rozsah a forma akcí by měly být známy po středečním jednání skupiny Mléko, doplnil Veleba.
3. ledna 2009, autor: Svoboda, zdroj: www.halonoviny.cz