Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

EK navrhuje dodatečná opatření pro mléko

16/01/09
smf

Trh s mlékem a mléčnými výrobky: Komise navrhuje dodatečná opatření, která mají pomoci odvětví mléka a mléčných výrobků. Zdroj: www.europa.eu
 
 

IP/09/57
V Bruselu dne 15. ledna 2009
Trh s mlékem a mléčnými výrobky: Komise navrhuje dodatečná opatření, která mají pomoci odvětví mléka a mléčných výrobků
V návaznosti na nedávný propad cen mléka a mléčných výrobků dnes komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová přislíbila zavedení nových opatření na podporu trhu. Komise příští týden opětovně zavede vývozní náhrady za mléko, sýry a sušené plnotučné a odstředěné mléko. Komise se zavázala, že po intervenčním nákupu másla a sušeného odstředěného mléka, který bude zahájen v březnu, v případě potřeby nakoupí více než předem stanovené množství, a to prostřednictvím pravidelných výběrových řízení. V listopadu Komise znovu zavedla soukromé skladování másla s platností od 1. ledna 2009, a to včetně másla vyrobeného v prosinci. To znamenalo zavedení soukromého skladování dříve, než je obvyklé.
„Prudký pokles cen mléka v minulých měsících mnohé překvapil,“ uvedla komisařka Fischer Boelová. „Během svých cest po členských státech jsem hovořila s mnoha producenty mléka a jejich obavy jsou zřejmé. Nyní nastal čas, kdy jim Evropská unie musí pomoci. Opatření, která zavedla kontrola stavu reformy společné zemědělské politiky, sice odvětví mléka a mléčných výrobků výrazně pomohou, ale je nutné podniknout kroky bezodkladně, jelikož právní rámec kontroly stavu reformy vstoupí v platnost teprve v příští sezoně. Pevně věřím, že opatření, která dnes navrhuji, pomohou podstatným způsobem stabilizovat trh s mlékem a mléčnými výrobky.“
Po nebývalém zvýšení cen mléka a mléčných výrobků v roce 2007 a na počátku roku 2008 je situace na trhu s mlékem a mléčnými výrobky v současné době zcela opačná. Vzhledem ke zvýšení nabídky na světových trzích a snížení poptávky na vnitřním trhu byly tržní ceny mléčných výrobků stlačeny téměř na intervenční úroveň nebo dokonce pod ni. Cena vyplácená producentům mléka samozřejmě odráží tuto situaci, přičemž již byly zaznamenány výrazné poklesy cen a je pravděpodobné, že ceny budou klesat i nadále.
Pokud jde o intervenci, nákup másla a sušeného odstředěného mléka znovu začne 1. března (přičemž se bude vztahovat na únorovou produkci) a bude pokračovat do konce srpna. Prvních 30 000 tun másla a 109 000 tun sušeného odstředěného mléka bude nakoupeno za předem stanovenou (intervenční) cenu. Lze očekávat, že toto množství másla bude vyčerpáno poměrně rychle, a v důsledku toho bude nutné trh podpořit i nad tento limit. Jak bylo rozhodnuto v rámci kontroly stavu reformy společné zemědělské politiky, lze přijmout další množství, přičemž ceny budou stanoveny prostřednictvím výběrových řízení ve dvoutýdenních lhůtách. Komisařka Fischer Boelová požádala útvary Komise, aby připravily rozhodnutí, které má být předloženo řídícímu výboru s cílem zahájit toto opatření, pokud bude dosaženo limitní hodnoty 30 000 tun másla nebo 109 000 tun sušeného odstředěného mléka, aby nedošlo k pozastavení intervence během období snížených cen.


Nyní je také nezbytné obnovit i druhý nástroj, a sice vývozní náhrady. Dlouhodobě vysoké ceny na světových trzích vedly k pozastavení vývozních náhrad od června 2007. Vzhledem k tomu, že ceny na světových trzích jsou v současné době nižší než intervenční a tržní ceny v EU, nejsou jim naši vývozci schopni konkurovat. Tuto situaci dále zhoršují stávající obtíže našich vývozců způsobené finanční/úvěrovou krizí. Vývozní náhrady budou vypláceny nejen za máslo a sušené odstředěné mléko, ale také za všechny ostatní mléčné výrobky, za které se vyplácely již v minulosti, zejména za sušené plnotučné mléko a sýry. Náhrady za máslo a sušené odstředěné mléko jsou stanovovány prostřednictvím výběrových řízení, přičemž o příštím kole nabídek bude rozhodnuto příští týden.Za účelem zlepšení účinnosti systému bude četnost výběrových řízení zvýšena z jednoho na dvě kola měsíčně.
Využívání vývozních náhrad bude jako v minulosti uplatňováno v souladu s našimi právy a povinnostmi stanovenými WTO. Konkrétní výše náhrad bude záviset na nabídkách, které v rámci obchodu obdržíme, a bude posuzována podle obvyklých objektivních kritérií, aby bylo zajištěno poskytování náhrad pouze v nezbytné míře.
Tato opatření jsou jasným signálem producentům mléka a mlékárenskému průmyslu, že Komise je připravena plně využít dostupných nástrojů, aby podpořila trh a příjmy producentů.