Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zhroutí se od ledna trh s mlékem?

22/12/08
smf

Od 1. ledna 2009 nebudou mít někteří producenti mléka žádný odbyt. Zdroj: www.halonoviny.cz
 

Zhroutí se od ledna trh s mlékem?
Zemědělci budou v polovině ledna rozdávat české mléčné výrobky před supermarkety.
Akce se uskuteční před provozovnami dvou obchodních řetězců s největším podílem zahraničních mléčných produktů. Zemědělci tak chtějí upozornit na problémy tuzemského trhu s mlékem a praktiky obchodních řetězců. Akce mají za úkol upozornit veřejné mínění, upozornit politiky i vládu, že je tady obrovský problém, a tím je zhroucení trhu s mlékem, řekl našemu zpravodaji prezident Agrární komory ČR (AK) Jan Veleba.
Současné výkupní ceny mléka jsou podle zemědělců nerentabilní a mohou vést k likvidaci chovů hovězího dobytka. Vedle domácích mléčných výrobků chtějí rolníci rozdávat kolemjdoucím informační materiály popisující situaci na trhu s mlékem i některé praktiky obchodních řetězců. Jména řetězců, před kterými se mají protesty uskutečnit, odmítl zatím Veleba uvést.
Od 1. ledna 2009 nebudou mít někteří producenti mléka žádný odbyt. Byli totiž informováni o tom, že jejich mléko nebude odebíráno. Má to postihnout farmáře ve středních a jižních Čechách. Vedení komory se rozhodlo, že pokud dojde k zastavení odběru mléka, tak v lednu 2009 podnikne AK akce, na nichž upozorní veřejnost, politiky a vládu, že nastala mimořádně vážná situace. Rádi bychom to udělali klidným a mírovým způsobem – rozdáváním mléčných výrobků lidem před určitými obchodními řetězci, které dovážejí největší podíl mléka a mléčných výrobků, jež mají na pultech z dovozu, řekl Veleba. Protest by měl být zvýrazněný rozdáváním letáků a není vyloučeno, že se bude i nějaké mléko vylévat, zdůraznil. Dodal, že pokud opravdu některá z mlékáren přestane přijímat mléko nebo vyřadí některé farmářské dodavatele mléka, tak by se situace začala dramaticky radikalizovat!
Veleba si neumí představit situaci, kdy mám k dispozici pět tisíc litrů mléka každý den a to mléko neprodám. Pak lidi mají dvě možnosti: buďto se jít oběsit a nebo něco udělat. A oni samozřejmě zvolí tu druhou možnost.
Producentům mléka od začátku letošního roku klesla cena mléka o 40 procent! To je naprosto bezprecedentní. Nejhorší je, že tlak na snížení ceny mléka jde dál a příští rok budeme začínat s cenou, která je někde nad šesti korunami za litr, což je v průměru asi o dvě koruny pod jejich náklady, které farmáři do výroby dávají, předestřel smutnou vizi Veleba s tím, že navíc farmáři přitom musejí splácet úvěry. Přitom vše je doprovázeno významným prodlužováním splatnosti ze strany mlékáren. Ty však nemají kapitál, začínají mít problémy s financováním z bank, dostává se to do velmi složitého labyrintu.
Pavel Novotný, předseda komoditní rady při Agrární komoře ČR pro mléko a skot, naznačil, co by měli učinit zemědělci, jimž byl zastaven odběr mléka. Podle něho tento nepříznivý jev nikdo v historii našeho státu nikdy nezažil a nikdo si s ním neví rady. Zemědělec je v situaci, která je neřešitelná. My musíme informovat představitele veterinární správy, resortu, aby řekli našim chovatelům, co v této naprosto zoufalé situaci mají udělat, řekl Novotný. Nejhůře má problém kolem mléka postihnout zejména jeho nejmenší producenty – farmáře či podniky, které mají menší stáda dojnic.
Jak informoval našeho zpravodaje Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR, tak nyní probíhá jednání s jednotlivými zemědělci a mlékárnami o množství odebíraného mléka a o jeho výkupní ceně na rok 2009. Mlékárny se vůči dodavatelům mléka odtažitě chovají podle Tomana proto, že existuje jednoznačně přetlak mléka v celé Evropě, přetlak mléka v České republice, a jeho snížený odbyt.
20. prosince 2008, (jel),  zdroj: www.halonoviny.cz