Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zemědělský svaz jednal ve Žďáru nad Sázavou 

07/11/08
smf

Konference Zemědělského svazu hodnotila aktuální situaci v zemědělství. Zdroj: www,mze.cz

Ve Žďáru nad Sázavou, 6. listopadu 2008
 
 
Konference Zemědělského svazu hodnotila aktuální situaci v zemědělství
       
 
Možné dopady ekonomické krize na zemědělce hodnotil dnes na celostátní konferenci Zemědělského svazu ministr zemědělství Petr Gandalovič. Debata se samozřejmě vedla i o sektorových prioritách nadcházejícího českého předsednictví.
 
Ministr Gandalovič se v průběhu svého vystoupení na celostátní konferenci Zemědělského svazu vyjádřil k aktuální situaci. Podle jeho slov se do zemědělství zřejmě promítne i ekonomická krize. Kvůli nižší výkonnosti ekonomiky v příštím roce zřejmě nastane tlak na škrty ve státním rozpočtu. Ministr ale zároveň zemědělce ujistil, že příslib dorovnání přímých plateb, na kterém se nedávno dohodl s premiérem, stále platí. „Pokud se sníží dostupnost úvěrů pro české zemědělce, jsme připraveni diskutovat o tom, zda opět nenastartovat garance Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu,“ podotkl Gandalovič.
 
Velkým tématem a jednou z hlavních priorit CZ PRES bude politika kvality, ta právě prochází revizí, kterou odstartovala Evropská komise zveřejněním tzv. Zelené knihy v polovině října. České předsednictví chce shrnout širokou debatu založenou na tomto materiálu na konferenci na vysoké expertní úrovni, kterou plánuje uspořádat v březnu příštího roku.
 
Další oblastí, do které hodlá české předsednictví napřít úsilí, je zjednodušení Společné zemědělské politiky – z pohledu ČR i většiny členských států jde o prioritní téma budoucího fungování SZP zahrnující řadu aspektů jako je rušení nepotřebné legislativy, novelizace předpisů v zájmu jejich zefektivnění, sdílení best practices při implementaci, sjednocení například v otázce Cross compliance či administrace plateb. Zjednodušení zemědělské legislativy vychází z širšího programového zadání EK 2004-2009. „S ohledem na končící mandát současné komise pracuje teď DG AGRI ze zadání komisařky Mariann Fischer Boel na zpracování zprávy, tak zvaného Simplification Reportu, o naplnění těchto vytyčených cílů. České předsednictví má proto ambici tuto otázku významně posunout,“ uvedl Gandalovič.