Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Pozitivní vývoj IBR skotu

14/08/08
smf

Polovina českých chovů je prostá IBR. Autor: hol , zdroj: www.vetweb.cz
 

Pozitivní vývoj IBR skotu

Polovina českých chovů je prostá IBR

Výrazně ubylo chovů skotu zamořených tzv. infekční bovinní rhinotracheitidou. Díky ozdravnému programu zaměřeného na tuto nemoc je nyní bez IBR více než polovina chovů. Zlepšit by se tak mohla i užitkovost českých stád. Celkově to přinese obchodní příležitost českým chovatelům. Program zaměřený na ozdravování chovů skotu postižených IBR bude probíhat až do roku 2012 a bude stát zhruba jednu miliardu korun, přičemž náklady pokryjí dotace státu. Ozdravný veterinární projekt běží od ledna 2006 a jeho cílem je, aby se ČR zařadila mezi země prosté této nákazy. V současné době má ČR 52 % chovů skotu prostých této nákazy. Původně to bylo jen 19 %. Na konci loňského roku měla ČR evidováno 1,391 milionu kusů skotu. Celkové zlepšení v praxi znamená, že chovatelé mohou ze stád vyřadit infikované kusy, dlouhodobě vakcinovat skot, anebo likvidovat celé stádo, nakoupit zdravá chovná zvířata a že budou moci vyvážet jak živý jatečný skot, tak plemenný materiál bez jakéhokoliv dalšího zatížení při odbavování zásilek v rámci vnitřního trhu EU.
Předchozí tři menší programy se uskutečnily v období let 1986 a 1992, kterými se podařilo ozdravit inseminační stanice býků, šlechtitelské chovy, některé chovy matek býků a některé špičkové chovy skotu.
Onemocnění IBR není přenosné na člověka a pokud nemá akutní průběh, nemá žádný vliv na poživatelnost masa a mléka. V chovech skotu ale způsobuje hospodářské ztráty, snížení plodnosti a úhyn telat. Klinickými příznaky IBR jsou záněty dýchacího ústrojí a pohlavních orgánů, horečky nebo výtok ze sliznic. Latentní forma se projevuje především snížením užitkovosti a nenápadným šířením původce nákazy.

Autor: hol      ,zdroj: www.vetweb.cz