Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K zákonu o vypořádání družstevního majetku

26/06/08
smf

Návrh zákona o vypořádání majetku zemědělských družstev podle ministra Cyrila Svobody (KDU-ČSL) zřejmě Poslanecká sněmovna (PS) neschválí. Zdroj: www.agroseznam.cz
 

Svoboda: Zákon o vypořádání družstevního majetku PS asi neschválí

Návrh zákona o vypořádání majetku zemědělských družstev podle ministra Cyrila Svobody (KDU-ČSL) zřejmě Poslanecká sněmovna (PS) neschválí. Svoboda to včera řekl na zasedání Zemědělského svazu ČR ve Větrném Jeníkově. Návrh má zajistit finanční vypořádání bývalým podílníkům zemědělských družstev, která zanikla nebo z nich byl vyveden majetek. Podle Svobody ale jde jen o vzbuzování marných nadějí. Řešení těchto letitých sporů u evropských soudů v případě nepřijetí zákona podle něj nehrozí.
Návrh ministerstva zemědělství (MZe) má nyní projednat vláda, a to ve dvou variantách. K oběma má výhrady Legislativní rada vlády, jíž Svoboda předsedá, a to i kvůli listině základních práv a svobod. Ministr zdůraznil, že hlavní námitka se však týká nereálnosti návrhu. "Jestli někdo se byl ochoten vypořádat, tak se vypořádal. Jestli se někdo nevypořádal ani v sedmileté lhůtě, …, tak pochybuji o tom, že se něco podstatného změní," řekl.
Zástupci KDU-ČSL se podle Svobody na sjezdu strany většinou dohodli na tom, že návrh zákona v parlamentu nepodpoří, a nelze počítat ani s opozicí. "Budou se velmi těžko hledat a dopočítávat hlasy v rámci koalice," míní.
MZe, které návrh předkládá, odhaduje celkový počet poškozených osob na 100.000, vypořádat by se podle ministerstva měl majetek v hodnotě 12 miliard korun. Podle Svobody se postižení u evropské justice nápravy křivd nedomohou, protože EU nebude řešit problémy, které vznikly před vstupem Česka do unie. "Je to založeno na míře právní úpravy jednotlivých členských zemí," řekl.
Počátkem 90. let si podílníci zemědělských družstev mohli vybrat, jak se svými podíly naloží. Někteří z nich zůstali členy transformovaných zemědělských družstev. Ti, co se rozhodli dále soukromě hospodařit, dostali věcné vyrovnání. Zbývající podílníci měli dostat finanční vyrovnání, ovšem až po uplynutí sedmileté lhůty. Během uvedené lhůty ale mnoho družstev zkrachovalo nebo byl jejich majetek převeden na jiné společnosti. Vypořádání nároků těchto podílníků má řešit současný návrh zákona.
Podle první varianty by ale podle Svobody musel být prokázán úmysl poškodit nároky podílníků nebo zvýhodnit některé věřitele, což je podle něj obtížné. Podle druhého návrhu by kompenzaci zaplatil stát. Svoboda uvedl, že tento návrh se nedá uskutečnit. Ne proto, že by úmysl byl špatný, ale protože zpracování je nereálné, uzavřel.
Zdroj: Agroseznam.cz