Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Pardubický kraj se bude prezentovat ve Francii

22/05/08
smf

V sobotu 24. května začíná ve francouzském regionu Centre akce s názvem „Týden Evropy“. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Pardubický kraj se bude prezentovat ve Francii
(21.5.2008)

V sobotu 24. května začíná ve francouzském regionu Centre akce s názvem „Týden Evropy“. Nejen francouzské veřejnosti se budou v sídelním městě regionu Orléans prezentovat evropské partnerské regiony Regionu Centre. Nebude chybět ani Pardubický kraj, který již v roce 2003 uzavřel s tímto regionem dohodu o spolupráci.
„Prezentace je jakousi obdobou loňské akce v Berlíně, která měla velký úspěch. Přesvědčili jsme veřejnost, ale i odborníky a politiky, že jsme regionem, který má co nabídnout, a že skutečně patříme mezi evropské regiony,“ řekl hejtman Pardubického kraje Ivo Toman. Ten se Týdne Evropy také zúčastní a mimo jiné se setká i s tamním prezidentem Francoisem Bonneau a eurokomisařkou pro regionální politiku Danutou Hübnerovou. V pracovním programu má hejtman naplánováno také jednání o realizaci Lisabonské strategie, prezentaci projektů financovaných strukturálními fondy (představeny budou i projekty Pardubického kraje) a bude se svými partnery diskutovat o přínosu evropských fondů regionům. V pondělí 26. května se k hejtmanovi připojí i členové Rady Pardubického kraje Miroslav Brýdl a Miloslav Macela a budou s představiteli Regionu Centre jednat o partnerské spolupráci v oblasti kultury i cestovního ruchu, a to nejen přímo s Regionem Centre, ale i jeho dalšími partnery.
 
Région Centre je známým krajem vína a zámků na řece Loiře a nachází se jižně od Paříže. Sídlo Zastupitelstva Regionu Centre je v historickém městě Orléans a zde byla také podepsána dohoda o spolupráci dne 27. března 2003. Navázání partnerských vztahů mezi kraji předcházela účast v projektu Twinning, do něhož byli zapojeni odborníci obou krajů. Spolupráce je zaměřena především na oblast kulturních, vzdělávacích a vědeckých výměn.