Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Náhrady pěstitelům cukrovky

17/01/08
smf

Kvůli snižování minimální ceny cukrovky na trhu Evropské unie by měli čeští pěstitelé této komodity dostat letos 34,3 milionu eur, což představuje přibližně 890 milionů korun. Zdroj: www.agroweb.cz
 

Pěstitelé cukrovky obdrží vyšší náhradu
 Kvůli snižování minimální ceny cukrovky na trhu Evropské unie by měli čeští pěstitelé této komodity dostat letos 34,3 milionu eur, což představuje přibližně 890 milionů korun. V loňském roce bylo České republice přiděleno 24,5 milionu eur, což po přepočtu v té době bylo 690 milionů korun. Celkový objem finančních prostředků určených jako náhrada pro daný stát určuje Evropská unie, členská země si pak stanoví sama způsob rozdělování prostředků. Informoval o tom ministr zemědělství Petr Gandalovič. Česká republika využívá možnosti dané Evropskou unií a rozdělí mezi pěstitele cukrovky 84 procent částky povolené EU, což je o třináct procent více než loni. Zbylé peníze ve výši asi šest milionů eur, respektive 155 milionů korun, využije ministerstvo zemědělství k navýšení základní podpory pro všechny zemědělce – přímé platby na plochu. Návrh výše letošních plateb odeslalo ministerstvo zemědělství již ke schválení do Bruselu, vysvětlil ministr.
 
 

Kompenzační platby za cukrovku nestačí

Ministerstvo zemědělství ČR se pro tento rok opakovaně rozhodlo, že nevyplatí pěstitelům cukrovky kompenzační platbu za pokles minimální ceny cukrovky v plné výši sto procent, ale uhradí jen osmdesát procent. S rozhodnutím ministerstva zásadně nesouhlasíme a připravujeme ve spolupráci se Svazem pěstitelů cukrovky České republiky argumentační dopis adresovaný Evropské komisi, ve kterém požádáme o zjednání nápravy. Informoval o tom prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Ministerstvo zemědělství tak rozhodlo, přestože Agrární komora ČR s vedením ministerstva v minulém roce o této záležitosti opakovaně a důrazně jednala, naposledy vloni 11. prosince, připomněl Veleba. Česká republika je jedinou členskou zemí v Evropské unie, která svým pěstitelům cukrovky neposkytuje kompenzační platbu za pokles minimální ceny cukrovky v plné výši, dodal.

 

 Seifertová Eva (15.-16.1.2008), zdroj: www.agroweb.cz