Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení novelu zákona o léčivech

07/11/07
smf

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení novelu zákona o léčivech . Zdroj: www.vetweb.cz
 

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení novelu zákona o léčivech

Pouhé dva hlasy rozhodly o schválení paragrafu lékového zákona.

Předloha má chovatelům umožnit nákup léčivých přípravků i od jejich distributorů. Pro dosažení souladu s legislativou Evropské unie je podle názoru Ministerstva zemědělství a Státní veterinární správy ČR ještě třeba novelu tohoto zákona v některých aspektech dopracovat. Podle ministerstva se musí zachovat účinná kontrola využívání léčiv, s jejichž používáním jsou spojena rizika výskytu nepovolených látek v mase a živočišných produktech určených pro lidskou spotřebu.
„Kdyby totiž došlo k přílišnému uvolnění prodeje veterinárních léčiv, zejména těch, po kterých v mase či vejcích zůstávají rezidua – jde především o antibiotika, na stejnou činnost státního veterinárního dozoru by bylo nutné vynaložit mnohem více lidských i finančních zdrojů,“ upozorňuje ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Chovatelé i nadále mají povinnost stanovenou veterinárním zákonem nepodávat zvířatům veterinární léčivé přípravky, jejichž používání není povoleno nebo po nichž zůstávají rezidua v živočišných produktech, určených pro lidskou výživu. Všechny tyto povinnosti kontrolují orgány státního veterinárního dozoru. A v podstatě bez ohledu na navržené znění zákona o léčivech jsou tyto orgány schopny zabezpečit dosavadní úroveň kontroly, zároveň tvrdí ministerstvo zemědělství.

Zdroj: www.vetweb.cz