Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Veterinární lékaři opět proti novele lékového zákona

24/10/07
smf

Nekontrolované podávání léčiv v chovech hospodářských zvířat může ohrozit zdravotní nezávadnost potravin. Autor: sek , zdroj: www.vetweb.cz
 

Veterinární lékaři opět proti novele lékového zákona

Nekontrolované podávání léčiv v chovech hospodářských zvířat může ohrozit zdravotní nezávadnost potravin.

Účastníci sobotního sněmu Komory veterinárních lékařů ČR se v Přerově znovu vyslovili proti novele lékového zákona, kterou zdravotní výbor sněmovny pustil do druhého čtení. Připojila se k nim i budoucí česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová, podle níž je novela v rozporu s potravinovým právem EU.
Veterinární lékaři se dohodli, že v nejbližší době zahájí diskusi s chovateli, Státní veterinární správou aj. odpovědnými organizacemi na půdě Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, řekl prezident komory Karel Daniel.
Novela má chovatelům umožnit nákup léků také u jejich distributorů, zatímco nyní mohou medikamenty získat pouze v ordinaci veterinárního lékaře či na předpis v lékárně. Podle veterinářů může tato změna zhoršit kontrolu používání léčiv v chovech hospodářských zvířat, což by ohrozilo zdravotní nezávadnost potravin.
"Vím, že základním požadavkem potravinového práva EU je zajistit kdykoliv jasnou sledovatelnost jakéhokoliv vstupu do potravního řetězce. A léky, to je nesmírně citlivý a nebezpečný vstup do potravinového řetězce. Jsem opravdu přesvědčena, že zacházení s léky má být omezeno na ruku veterinárního lékaře," uvedla Vicenová. Chovatele nepodezřívá z toho, že by léky zneužívali ve špatném úmyslu. Přesto by zacházení s léky mělo být pod přísnou kontrolou. "Rozumím tomu, že chovatelé dbají na snižování nákladů. Ale mějme na paměti především zdraví spotřebitelů a zachování bezpečnosti a velké důvěry českých spotřebitelů v naše potraviny," doplnila Vicenová.
Diskusi přivítal i ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena. Připustil, že neodborné zacházení s léky by mohlo znamenat problémy.
Chovatelé mají na uvolnění léků opačný názor než veterináři. "Chovatelům by novela mohla pomoci v tom, že by se mohla snížit marže nakupovaných léků pro chovaná zvířata. Určitě ale budeme s veterinární komorou jednat. Chceme prodávat námi chovaná zvířata a můžeme je prodávat jen tehdy, pokud budou odpovídat standardům. Představa, že bychom chtěli naše zvířata krmit něčím, co by se potom nedalo prodat, nás neláká," řekl zástupce Agrární komory ČR Jindřich Šnejdrla.

Autor: sek