Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Dožínky s ministrem na Moravě

13/09/07
smf

Letošní selské dožínky členové Asociace soukromého zemědělství ČR oslavili na Moravě. Zdroj: www.asz.cz
 

Dožínky s ministrem na Moravě

dožínky

Letošní selské dožínky členové Asociace soukromého zemědělství ČR oslavili na Moravě. Dožínkové setkání oficiálně zahájil ve Skalce u Prostějova předseda ASZ ČR Stanislav Němec, na kterém zároveň srdečně přivítal ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Celé akce, kterou nezištně zorganizoval region ASZ Prostějov, se zúčastnilo skoro 250 soukromých zemědělců z celé ČR.. Velmi vřelého přivítání se z dalších hostů dočkala také například exministryně zemědělství Milena Vicenová.
  
Samotné oslavě předcházela, jako již tradičně, prohlídka několika okolních farem členů ASZ. První zastávkou návštěvníků hanáckých dožínek bylo hospodářství Jiřího Mlčocha, který na 124 hektarech v obci Biskupce u Prostějova provozuje klasickou rostlinnou výrobu. Dalším navštíveným hospodářem byl Josef Bělín v Čelčicích, který podniká zhruba na 120 hektarech. 
V neformální diskusi oba sedláci ministra seznámili s dosavadní historií budování svých farem a připomněli svá očekávání od pravicového vedení ministerstva, zejména větší podporu rodinným farmám jako základního kamene evropského zemědělství. Sedláci naopak podpořili ministra v jeho snaze dořešit transformační pohledávky a zajímali se o aktuální znění návrhu nového zákona k jejich vypořádání. Asi nejčastějším diskusním tématem na letošních dožínkách však byl, krom letošní úrody, také odhad dalšího cenového vývoje na trhu s obilím.
 
Ti, kdo kvůli zhoršenému počasí cestu na dožínky nevzdali a dorazili do areálu lázní ve Skalce, mohli ochutnat z bohatého selského pohoštění a kromě hlavního představitele resortu ministra zemědělství, se mohli setkat také s řadou dalších významných hostů. Z významných hostů dorazil například předseda zemědělského výboru dolní sněmovny parlamentu Jiří Papež, náměstek výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha nebo ředitel podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu Martin Karban. Pozvání na dožínkové setkání přijal také představitel regionálního odboru SZIF Olomouc Lubomír Faltýnek spolu s řediteli regionálních zemědělských agentur Mze. Slavnostní setkání sedláků si nenechali ujít ani zástupci krajské a místní samosprávy a mnozí zástupci partnerských firem v programu ASZ Česká farma.
 
Fotogalerie z dožínek je k nahlédnutí zde: Dožínky ve Skalce u Prostějova 2007
 
Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Zařazeno v ASZ ČR, Zemědělství