Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Cena pšenice v rohlíku je jen 15 haléřů

21/09/07
smf

Před několika dny se v Bošínské oboře uskutečnilo „dožínkové posezení“ zemědělců z regionu. Zdroj: www.orlicky.denik.cz
 

Cena pšenice v rohlíku je jen 15 haléřů
 
ppc:start BOŠÍN – Před několika dny se v Bošínské oboře uskutečnilo „dožínkové posezení“ zemědělců z regionu. Vedle desítek zemědělských podnikatelů i představitelů pořádající Agrární komory a Zemědělského svazu Ústí nad Orlicí se ho zúčastnili i zástupci Státního zemědělského intervenčního fondu Hradec Králové, odboru zemědělského pojištění České pojišťovny i pojišťovny Agra či představitelé města Choceň. ppc:end
 
 
ppc:start

„Shodli jsme se na tom, že žně patřily letos, pokud se týká výnosů, k těm lepším, ne však k nejlepším. Obilí je zejména oproti loňsku výrazně lepší kvality. Propad jsme měli u jařin, kde byl nižší výnos ječmenů. Lépe dopadly ozimy,“ konstatoval Oldřich Vašina, předseda okresního zemědělského svazu a ZD Sloupnice.
Zemědělci se také distancovali od růstu cen potravin. „Potřebovali bychom, kdyby média neinformovala jednostranně, že zemědělci jsou příčinou růstu cen potravin. Naše ceny jsou stále ještě jen na úrovni 75 až 80 procent cen Evropské unie. Na jedné straně se dosahují zisky v zemědělství, ale ty nejsou způsobeny jen růstem produkce, ta dokonce pořád klesá, ale je to způsobeno růstem přímých plateb, podporou dotací. U nás pořád klesá výroba, zatímco v první patnáctce zemí Evropské unie výroba roste a omezení pro ně neplatí,“ uvedl Oldřich Vašina.
Co se týče růstu cen zemědělských komodit, pak je třeba podívat se na marže obchodních řetězců, které dosahují rozpětí od 19 po 27 procent. Růst cen potravin způsobí i růst DPH z pěti na devět procent,“ uvedl Oldřich Vašina.
Zazněla i zajímavá informace týkající se obilovin. Podle ní 60 procent úrody zemědělci spotřebovávají do vlastní výroby jako krmivo pro zvířata nebo jako osivo, obchodují jen se 40 procenty. Pozoruhodné je také to, že cena pšenice v jednom rohlíku je pouhých 15 haléřů. „Podíl zemědělských komodit na cenách potravin je velmi nízký,“ uzavřel předseda sloupnického družstva.

ppc:end