Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Alternativní zdroje energie jsou stále oblíbenější

05/09/07
smf

Mezi nejvýkonnější zařízení v bývalém svitavském okrese patří sluneční elektrárna v Opatově. Ta začala vyrábět proud na konci srpna loňského roku, kdy bylo na střechu zemědělského objektu nainstalováno 369 solárních panelů.Autor: Ondřej Getzel,  zdroj: www.svitavsky.denik.cz
 

Alternativní zdroje energie jsou stále oblíbenější
 
ppc:start OPATOV – Mezi nejvýkonnější zařízení v bývalém svitavském okrese patří sluneční elektrárna v Opatově. Ta začala vyrábět proud na konci srpna loňského roku, kdy bylo na střechu zemědělského objektu nainstalováno 369 solárních panelů. ppc:end
 
 
ppc:start

Využívání solárních systémů nachází příznivce i mezi jednotlivci. Zkušenosti s využíváním ekologicky čisté energie popisuje majitel rodinného domu Erik Kluka z Čisté u Litomyšle: „Počáteční investice byla dost vysoká a tak jsem si musel vzít hypotéku. Dnes ale ničeho nelituji, protože jsem absolutně nezávislý na dodavatelích jako je ČEZ.
Veškerá zařízení v domě jsou napájena elektřinou z šesti solárních panelů, které mám umístěny na střeše. Pokud bych chtěl, vyrobenou energii bych mohl navíc prodávat. To se mi ale za podmínek, jaké dnes pro jednotlivce ČEZ nabízí, nechce především z morálních důvodů.“
Efektivnost systému
Výstavba opatovského systému, který přeměňuje světlo na elektrickou energii, stála devět milionů korun a přibližně třetinu nákladů uhradila Evropská unie. Návratnost projektu investor odhaduje na deset let a životnost zařízení na tři dekády.
Čtvereční metr panelů vyprodukuje za rok asi sto deset kilowathodin energie, což představuje přibližně dvě stě padesát kilogramů uhlí.
Velká sluneční elektrárna v Opatově vyrobila za rok činnosti pětašedesát megawatthodin elektrické energie, což je zhruba o dvanáct procent více než investor očekával. Vyšší výrobu umožnilo mimořádně slunečné počasí v uplynulých dvanácti měsících.
„Předpoklady se naplnily a dokonce překročily očekávání. Extrémní byl letošní duben, který byl nadmíru výborný a ovlivnil roční statistiku,“ uvedl Lubomír Bureš, ředitel investiční společnosti HiTech Solar.

ppc:end

 
Autor: Ondřej Getzel, zdroj: www.svitavsky.denik.cz