Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Lidská chyba je asi příčinou propuknutí SLAK ve Velké Británii

07/08/07
smf

Podle státních představitelů je pravděpodobně lidská chyba, která se stala v soukromé farmaceutické firmě Merial Animal Health, zdrojem opětného propuknutí slintavky a kulhavky na jihu Anglie. Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Lidská chyba je asi příčinou propuknutí SLAK ve Velké  Británii

Podle státních představitelů je pravděpodobně lidská chyba, která se stala v soukromé farmaceutické firmě Merial Animal Health, zdrojem opětného propuknutí slintavky a kulhavky na jihu Anglie.
Inspektoři pro zdraví a bezpečnost začali zkoumat firemní laboratoře v Pirbright v Surrey; vládní  zdroje vidí potenciální chybu spíše v bioochraně  než v nedbalosti.
Podle představitelů mohl být virus přenesen osobou nebo autem z výzkumného komplexu na farmu v centru propuknutí choroby, vzdáleném asi 8 km. Pokud by byl virus přenesen vzduchem, pak vzniká otázka, proč se nenakazila stáda, která jsou blíž uvedené firmě.
Na výrobě vakcíny pro zvířata se podílejí výzkumníci a výrobci vakcín v laboratořích v Pirbrightu spolu se  státním ústavem pro zdraví zvířat (IAH). Kmen vysoce infekčního  viru, nalezeného u infikovaného skotu, byl zjištěn v obou organizacích; jedná se o kmen použitý pro výrobu šarže  vakcíny  ze 16. července 2007.
Oba podniky uvádějí, že mají dobrou bioochranu, která nemůže být porušená.
Podle ministerstva zemědělství (DEFRA) bylo od doby zjištění kulhavky a kulhalvky  poraženo okolo 120 krav.
Vydáno : 6.8. 2007 ; Autor : Ing. Pavla Schneiderová ,zdroj: www.agronavigator.cz