Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Míchání kompostu ze zelené rostlinné hmoty s kejdou

15/06/07
smf

Tato technologie by mohla přinést úsporu nákladů na průmyslová hnojiva, zlepšit strukturu půdy a využití obou „odpadních“ komponentů. Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Míchání kompostu ze zelené rostlinné hmoty s kejdou
 

Tato technologie by mohla přinést úsporu nákladů na průmyslová hnojiva, zlepšit strukturu půdy a využití obou „odpadních“ komponentů.
Tato technologie by mohla přinést úsporu nákladů na průmyslová hnojiva, zlepšit strukturu půdy a využití obou „odpadních“ komponentů. Kompost má mnoho předností. Zlepšuje kapacitu jímání vody v půdě, obsah organického podílu a zpracovatelnost půdy, ale jeho hlavním nedostatek je v jeho nutriční hodnotě. Obsahuje pouze 1,2 % dusíku, takže se aplikuje ve velkých dávkách, aby se dosáhlo uspokojivých výsledků. Dávka kompostu v ochranných pásmech je omezená pouze na 30 t . ha-1. Ale mícháním s biologickým odpadem (kejdou) nabízí mnohem větší a rychlejší (okamžité) dodání živin současně s dlouhodobým vylepšení struktury půdy vlivem aplikovaného kompostu.
Kejda je často považovaná za pomalu uvolňované hnojivo, ale ve skutečnosti, jakmile se dostane do půdy, působí téměř okamžitě. Biologický odpad poskytuje také dobrou úroveň fosfátů právě tak jako i dusíku. Jestliže je půda extrémně písčitá nebo jílovitá, pravděpodobně dojde ke zlepšení.
Pěstitelé, kteří chtějí používat buď kompost, nebo bio kompost, musí především brát v úvahu požadavky konečných uživatelů. Pravidlo pro bezpečnou aplikaci kejdy předpokládá, že nelze aplikovat kejdu tam, kde se pěstovaný produkt spotřebovává (konzumuje) v syrovém stavu. Mohou však existovat ještě další zákazy, protože je vždy třeba pamatovat na konečného zákazníka.
Důležitou roli ve využívání kompostu hraje vzdálenost místa uskladnění kompostu od místa aplikace. Je-li tato vzdálenost příliš velká, může odradit pěstitele od jeho využívání. Náklady na dopravu jsou ve Velké Británii poměrně vysoké a tak se nevyplatí dopravovat kompost na větší vzdálenost než 30 km.
 Vydáno : 13.6. 2007 ; Autor : Ing. Milan Šťastný ,zdroj: www.agronavigator.cz