Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

PGRLF bude zemědělcům sloužit dál !

03/05/07
smf

Zhruba za měsíc mohou zemědělci opět žádat o další dotace z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Zdroj: www.aktualne.cz, 3.5.2007

Garanční fond funguje dál. Peněz kvůli Setuze ale ubývá
Zhruba za měsíc mohou zemědělci opět žádat o další dotace z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Fond žádosti o podporu od poloviny února nepřijímal. "PGRLF má od Evropské unie schválenou novou podobu programů. Platnost té předchozí skončila 30. dubna. Právě kvůli těmto změnám jsme zastavili přijímání žádostí," řekl deníku Aktuálně.cz šéf podpůrného fondu Petr Buchal.
Před vstupem do EU se dokonce spekulovalo, že jako nestandardní mechanismus podpory bude muset PGRLF skončit. Obavy byly i z nedostatku finančních prostředků, neboť fond již několik let nedostává peníze ze státního rozpočtu.
Velcí podporu nedostanou
Podle Buchala ale zatím fond dostatek zdrojů má. "Jsme připraveni opět poskytovat dotace k úrokům na nákup zemědělských strojů i zemědělské půdy, nadále předpokládáme také podporu zemědělského pojištění," konstatoval ředitel. Na tyto účely má PGRLF podle jeho slov připravenu pro letošek zhruba miliardu korun a peníze by měly vystačit i na podporu schválených programů i v roce 2008. A fond má podporu i u resortního šéfa.
"Uvědomuji si, že role PGRLF je nezastupitelná, neboť pokrývá celou řadu oblastí, kam jiné typy podpor nedosáhnou. Budu se proto snažit, aby tento fond fungoval co nejdéle," tvrdí i ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Základní změnou oproti dosavadním podmínkám je přitom po 30. dubnu nedosažitelnost dotací pro velké zemědělské podniky. "Podpora je určena pouze drobným, malým a středním podnikatelům, kteří zaměstnávají méně než 250 zaměstnanců a jejichž aktiva uvedená v rozvaze nepřesahují částku 43 milionů eur nebo obrat za poslední uzavřené účetní období nepřesahuje 50 milionů eur," uvedl Buchal.
Podle statistik se ale velké podniky nad 250 zaměstnanců například v roce 2006 podílely na čerpání podpor z garančního fondu jen 2,7 procenty z celkového počtu žadatelů a 4,5 procenty z objemu čerpaných peněz.
Peněz ubývá
Peníze, jimiž fond vládne, se ale neustále ztenčují. A ne kvůli výplatám dotací, ale kvůli nedořešenému sporu s tuzemským olejářským gigantem Setuza. Fond totiž drží za ústeckým podnikem čtyřmiliardovou pohledávku. Koncem předloňského roku ji koupil od české konsolidační agentury za 465 milionů korun. A musí z ní jako z majetku odvádět daň. Jen za loňský rok zvýšila podle Buchala pohledávka daňový základ fondu o 140 milionů korun. A v účetnictví figuruje pohledávka nadále. To znamená další daně do doby, než se jí PGRLF zbaví.
Koupit by ji měli noví vlastníci ústecké společnosti, kteří Setuzu ovládli na počátku letošního února. Jde o konsorcium Campaspol, v němž má podíl český Via Chem. Do Setuzy chce majetkově vstoupit i PPF Investments, která je spjata s českým multimiliardářem Petrem Kellnerem. Podle únorového vyjádření mluvčího stávajících majitelů Jana Sotony měla být strategie další budoucnosti Setuzy včetně řešení pohledávky zveřejněna do 14 dnů. Nic se však dosud nestalo, ačkoli od té doby uplynulo již deset týdnů. Každý den přitom díky držené pohledávce ubývají garančnímu fondu peníze. Stát sice o tyto prostředky nepřijde, resort zemědělství ale ano.
Podle Gandaloviče se ale na vyřešení kauzy Setuza a pohledávky intenzivně pracuje. "Do konce května mám od vlády za úkol předložit řešení a to také dodržím," slibuje ministr.
Dosavadní informace hovoří o tom, že by majitelé Setuzy měli za čtyřmiliardový dluh zaplatit jednu miliardu korun a k tomu ještě sto milionů za nevýhodný prodej akcií, které kdysi ovládal stát. Policie tehdejší postup ale posvětila.

Zdroj:  www.aktualne.cz, 03.05.2007