Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Světový trh s mlékem

20/02/07
smf

Největší růst produkce mléka je v Číně a Indii, obchod s mlékárenskými produkty činil v r. 2005 42,5 mil. t. Nejvyšší procentní růst vykazují syrovátkové produkty. Zdroj: www.agronavigator.cz
 

  Světový trh s mlékem
Největší růst produkce mléka je v Číně a Indii, obchod s mlékárenskými produkty činil v r. 2005 42,5 mil. t. Nejvyšší procentní růst vykazují syrovátkové produkty.
Produkce, spotřeba
Světový trh s mlékem je a bude silně ovlivňován růstem spotřeby v Číně a Indii. V r. 2006 vzrostla světová produkce mléka o 12 mil. t na 644 mil. t (z toho 541 je kravské mléko). Podíl Číny a Indie na růstu světové produkce mléka činil polovinu uvedeného množství, růst v Brazílii a Argentině činil přes 1 mil. t. Produkce v Indii dosáhla celkem 91 mil. t (oficiálně 88 mil. t), v USA 80 mil. t, v Rusku 311 mil t. v Číně 30 mil. t. V Evropě a v USA došlo ke snížení produkce mléka (z Evropy se snížení týkalo především v nových členských zemí EU – o 1,1 mil. t), na Novém Zélandu produkce mírně stoupá, ale klesá produkce sušeného mléka kvůli snižování exportních možností.
Podíl průmyslově zpracovaného mléka v EU činí 88 % (v 10 nových členských zemích v průměru jen 75 %). V EU a USA stoupá produkce fermentovaných mléčných výrobků, máslo stagnuje, odtučněné mléko klesá. Trh se sýry činil v r. 2006 v západní Evropě 8,6 mil. t, v USA 4,8 mil. t. Nadprodukce západní Evropy by mohla být vyrovnána růstem poptávky v jiných evropských zemích, včetně nových členů – Rumunska a Bulharska.
Obchod
Pokud jde o obchodní prostor, jednání WTO byla v červenci 2006 přerušena, takže panuje napětí, zda bude pokračovat, nebo zda půjde v asijsko-pacifické oblasti spíše o bilaterální dohody v rámci volného obchodu, které budou pro světový obchod určující.
V rámci cenových prognóz je zajímavá situace u čedaru: v USA ceny dlouhodobě stoupají. Cena mléka je v současné době nejnižší v Argentině, a sice 15 USD/100 kg.
Světový mlékárenský obchod (bez kaseinu) činil v r. 2005 42,5 mil. t,  přičemž rozšiřováním EU dochází statisticky ke snížení objemu světového obchodu. Nový Zéland se na světovém obchodu podílí 13 %, Austrálie 12 %, EU 28 %, Latinská Amerika 8 % (Argentina v několika letech ztrojnásobila export sušeného mléka, Brazílie dramaticky snížila import a zvýšila export plnotučného sušeného a kondenzovaného mléka). Z gigantického objemu mléčné produkce Indie jde na export jen 1 %. Na ruský trh exportuje nejvíce Ukrajina (120 tis. t v r. 2005).
Z hlediska složení obchodovaných mléčných komodit je na prvním místě plnotučné sušené mléko (1,7 mil. t) a sýry (1,6 mil. t). Na obchodu se sýry se v r. 2006 podílelo Rusko a Ukrajina 15 %. Nejvyšší růst obchodu nastává u syrovátky a syrovátkových produktů – celkové obchodované množství stouplo na 1 mil. t. Výrazný růst exportu sušeného mléka nastal z Nového Zélandu do Číny. 40 % světového obchodu má stále regionální význam (především v Africe).