Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Bude prodej zemědělské půdy v ČR cizincům bez omezení ?

25/02/07
smf

Ministr zemědělství Gandalovič nakonec ve vládě půdu proti cizincům neuhájil. Zdroj: www.ihned.cz/marik, autor: Martin Mařík

Kabinet včera překvapivě nevyhověl ministru zemědělství Petru Gandalovičovi, přes jeho protesty chce otevřít trh s půdou cizincům. Pokud by vládní návrh na změnu legislativy prošel sněmovnou a uspěl u prezidenta, může díky zájmu bohatších farmářů ze západu zdražovat i zemědělská půda v tuzemsku.

Střet s premiérem

Hektar pole, jenž by stál třeba v Nizozemsku milion korun, je doma zatím k mání za desetinu. Zemědělské pozemky přitom v Česku vlastní přes dva miliony lidí.

Gandalovič (ODS) se dostal do střetu s vlastním stranickým lídrem a premiérem Mirkem Topolánkem. Zatímco ministr označil dosavadní ochranu trhu s půdou za "národní zájem", podle premiéra jde o "neprávní stav". "Odporuje legislativě Evropské unie, jež je českému právu nadřízena," řekl.

Dosud musí cizinec, jenž chce v tuzemsku koupit kus pole, prokazovat například tříletý pobyt v zemi nebo znalost češtiny. Vláda včera navrhla vypustit tyto podmínky z devizového zákona a ze zákona o prodeji státní půdy. Napříště má cizincům stačit registrace jako zemědělští podnikatelé.

"Závěr vlády respektuji," řekl Gandalovič po prohraném boji. Den předtím přitom po schůzce se zemědělci uvedl, že navrhne jednání o změnách odložit.

Rozhodne až sněmovna

Právě rolníkům otevření trhu s půdou pro cizince vadí. Obávají se jak růstu cen pozemků, tak nájmu. Tuzemští sedláci jsou totiž evropskou raritou. Ze zhruba devadesáti procent hospodaří na pronajaté půdě, za niž vlastníkům platí v porovnání se západní Evropou minimální nájem. Je to důsledek násilné kolektivizace za komunismu, kdy se na cizí půdě usadila tehdejší jednotná zemědělská družstva.

Stále je však otázkou, kdy a zda vůbec začne změna zákona platit. Cesta sněmovnou bude totiž složitá.

Proti snazšímu přístupu cizinců k české půdě už řadu let protestují profesní organizace farmářů v čele s Agrární komorou. Jejich lobby bude teď aktivní i ve sněmovně.

"Pokud by včerejší vládní návrh prošel sněmovnou bez potíží, může být schválen nejdříve na podzim," předpokládá mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová. Jenže ve sněmovně se dá očekávat tuhý boj. Na straně sedláků jsou vedle komunistů i sociální demokraté. "Jsem závěry vlády zklamán. Z naší strany se dá sotva počítat s nějakou podporou," předpokládá Martin Hašek, stínový ministr zemědělství a šéf poslaneckého klubu ČSSD.

Zastánce však mají rolníci a Gandalovič také u některých vlivných poslanců ODS. "Kabinet udělal unáhlený krok. Nic nás ke změně netlačí. Mohli bychom trh chránit až do roku 2011, jak jsme původně předpokládali," říká v rozporu se slovy premiéra Jiří Papež, předseda zemědělského výboru sněmovny. "Musím ovšem ještě přesně prostudovat argumentaci vlády," nechává si Papež otevřena zadní vrátka.

Odmítá přitom výtky, že ODS nechce víc podpořit vlastníky půdy, i když má nápravu majetkových vztahů v programu. Podle něj ovšem mnohem víc zhodnotí zemědělskou půdu v Česku dokončení takzvaných pozemkových úprav, než otevření trhu bohatým cizincům.

"Ti už stejně v Česku půdu kupovat mohou, když tu za své peníze založí domácí firmu s tuzemskými majiteli," popisuje Papež dosavadní obcházení zákona.

Pozemkové úpravy chce podpořit i vláda. Z rozpočtu na ně letos půjde nejméně sedm set miliónů korun. Jedná se také o dalších penězích z Pozemkového fondu nebo jiných institucí.

Pozemkové úpravy slouží k přesné identifikaci vlastnictví půdy, scelování rozdrobených pozemků, jejich vytipování pro zemědělské užívání nebo zastavění. "Kdo má dnes své pole uprostřed družstevního lánu, stejně ho nemůže prodat. Proto jsou úpravy skutečným klíčem k rozhýbání trhu," vysvětluje svoji strategii Papež.
eTarget ContextAd End

HN.IHNED.CZ
Autor/ři:  Martin Mařík
www.ihned.cz/marik