Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Hodnotili nepříliš vydařené žně

19/09/06
smf

Hodnotili nepříliš vydařené žně   Vedení Agrární komory a Zemědělského svazu Ústí nad Orlicí uspořádaly ve čtvrtek dožínkové posezení v Bošínské oboře. Přibližně šest desítek zemědělců bez rozdílu formy podnikání zhodnotilo letošní žně a vyměnilo si aktuální zkušenosti.  "Připomněli jsme si nedobrý průběh žní, když špatné počasí přišlo v době, kdy jsme sice čekali, že […]

Hodnotili nepříliš vydařené žně
 
Vedení Agrární komory a Zemědělského svazu Ústí nad Orlicí uspořádaly ve čtvrtek dožínkové posezení v Bošínské oboře. Přibližně šest desítek zemědělců bez rozdílu formy podnikání zhodnotilo letošní žně a vyměnilo si aktuální zkušenosti.
 "Připomněli jsme si nedobrý průběh žní, když špatné počasí přišlo v době, kdy jsme sice čekali, že bude úroda nižší, ale v dobré kvalitě. Deště nás však připravily jak o výnosy, tak o kvalitu. Ale protože jsme zemědělci, víme, že každý rok je jiný. Není to pro nás překvapení: je to jenom další rána ve snaze obstát v konkurenci úspěšných a dlouhodobě mnohem více dotovaných zemědělců Evropské unie," uvedl Oldřich Vašina, předseda Zemědělského svazu Ústí nad Orlicí.
Možnost odkladu splátek
Podle něj začíná být situace kritická. "Proto jsme sepsali výzvu, která není natahováním ruky po nepopulárních kompenzacích anebo dotacích, ale připomíná, že je možné pomoci i jiným způsobem, formou úlev. Zemědělské podniky by v době krize měly mít možnost odkladu splátek a prominutí sankcí podobně jako třeba v Itálii. Bohužel nemáme politické zázemí a k lobingu tak široký prostor jako mají zemědělci v mnoha zemích Evropské unie," komentoval Oldřich Vašina text výzvy, jež byla přítomnými schválena. Výběr z jejího textu uveřejňujeme níže.
Chybí ,,tah na branku"
Zástupce bankovního sektoru přislíbil snahu o zkvalitnění financování zemědělského hospodaření. Marie Štolbová z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Praha poskytla bližší informaci o problematice podpory zemědělství v méně příznivých oblastech. Polovina českého území má totiž nárok na tuto formu podpory z evropských fondů. Shromáždění pozdravil i poslanec Daniel Petruška, nový člen zemědělského výboru Poslanecké sněmovny, jenž se přijel s problematikou zemědělství seznamovat.
Krajský radní Petr Šilar informoval přítomné o evropských projektech Pardubického kraje, především o přípravě Společného zemědělského vesnického programu. Poté vyzval zemědělce, aby podpořili při komunálních volbách kandidáty, kteří budou na vesnicích zastupovat zájmy venkova a zemědělců. "Říkávalo se s úsměvem, že největší nebezpečí pro zemědělce je jaro, léto, podzim a zima, ale ona je to především nejednotnost a roztříštěnost. Proto nemají zemědělci ‚tah na branku‘, brání jim v tom mnoho dílčích zájmů. A to je chyba," dodal Petr Šilar.
Poseděli, pojedli…
Diskuse o aktuálních problémech se poté z myslivecké chaty přenesla do venkovního areálu, kde se zemědělci snažili po nepříliš vydařených žních přijít na příjemnější myšlenky při dožínkovém posezení spojeném s rožněním masa a specialit.
 
JAROSLAV HUBENÝ, zdroj: www.orlicky.denik.cz, 16.9.2006
 
 

Zařazeno v AK ČR, Zemědělství