Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministerstvo zemědělství snižuje byrokracii v ekologickém zemědělství. Zvýší se i některé dotace

22/02/24
PV

Ministerstvo zemědělství (MZe) přichystalo úpravy nařízení o ekologickém zemědělství a dobrých životních podmínkách zvířat. Na jejich základě se sníží byrokratická zátěž a vzroste například sazba dotace na pěstování zeleniny v ekologickém režimu. Materiály dnes projednala vláda.

„Na základě ohlasu zemědělců jsme upravili nařízení o ekologickém zemědělství a dobrých životních podmínkách zvířat. Chceme zemědělcům zjednodušit práci a zlepšit podmínky v chovech i na polích, proto jsme také zvýšili sazbu na hektar zeleniny pěstované v ekologickém režimu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Nařízení o ekologickém zemědělství

  • MZe zvýší podporu na pěstování zeleniny a jahodníku na orné půdě v režimu ekologického zemědělství. Sazba dotace vzroste o 122 eur na hektar (3 016 Kč) z dosavadních 638 eur/hektar (15 774 Kč) na 760 eur/hektar (18 790 Kč). Mírně vzrostou i sazby pro ostatní plodiny nebo pícniny.
  • MZe zavádí zcela novou doplňkovou platbu za tzv. zelené hnojení na vinicích ve výši 248 eur/hektar (6 131 Kč). Zelené hnojení znamená, že zemědělec mezi řádky vinohradu vyseje směs plodin, kterou později zapraví (např. zaorá) do půdy, čímž jí dodá potřebné živiny.
  • Zrušena bude pro zemědělce zatěžující podmínka pěstovat na 20 % výměry orné půdy v ekologickém režimu netržní plodiny (např. svazenka, hořčice). Zemědělcům tím odpadne kontrola této povinnosti Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF).

V ekologickém režimu funguje v České republice 578 tisíc hektarů, z toho je 109 tisíc hektarů orné půdy, na které se pěstují například obiloviny, luskoviny, aromatické rostliny,  zelenina, jahody, pícniny nebo tráva na orné půdě. O dotace na ekologické zemědělství žádá přibližně 5 300 zemědělců.

Nařízení o zvýšení obranyschopnosti v chovu prasat vakcinací a nařízení o dobrých životních podmínkách zvířat

  • Žadatelé o dotace na dobré životní podmínky zvířat už nebudou muset kvůli kontrole uchovávat obaly od biologických materiálů používaných ve stájích k likvidaci hmyzu. Bude stačit, když prokážou nákup biologického materiálu fakturou.
  • Sníží se finanční sankce za neuchování obalů od chemických materiálů na dezinsekci ze 30 % na 20 % z poskytované dotace.
  • U dojnic a telat do dvou měsíců věku musí být prováděna dezinsekce (ošetření proti hmyzu) u obou těchto kategorií. Pravidlo už platí od loňského roku, v aktuální úpravě nařízení byl text pouze zpřesněn.

 

Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství