Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Potravinová soběstačnost Česka je zásadní téma, shodli se zemědělci i politici

04/04/23
smf

Na jakou míru potravinové soběstačnosti může Česká republika pomýšlet? Jak si naše zemědělství vede ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi? A jakou strategii by v tomto směru měl prosazovat stát? Nejen tyto otázky padaly u kulatého stolu na téma „Bezpečnost a soběstačnost českého zemědělství aneb Budou mít naše děti dostatek kvalitních potravin?“, u kterého se […]

Na jakou míru potravinové soběstačnosti může Česká republika pomýšlet? Jak si naše zemědělství vede ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi? A jakou strategii by v tomto směru měl prosazovat stát? Nejen tyto otázky padaly u kulatého stolu na téma „Bezpečnost a soběstačnost českého zemědělství aneb Budou mít naše děti dostatek kvalitních potravin?“, u kterého se ve středu 29. března ve Lhotě pod Libčany sešli zástupci zemědělců i politické reprezentace.

Konání akce iniciovali východočeští poslanci z ODS Pavel Staněk a Karel Haas. „Dlouhodobě jsem v kontaktu se zástupci zemědělských podniků a svazů a dobře vím, že jejich práce je tvrdá, poctivá a náročná. Často a rádi se napříč společností zaklínáme odkazem na tradice, hovoříme o nutnosti podpory produkce a konzumace českých potravin, ale zná někdo denní chleba českých zemědělců? Obávám se, že o tomto tématu víc mluvíme, než kolik o něm skutečně víme. Přitom je naší prvořadou úlohou podporovat české zemědělce a zabývat se v této souvislosti mimo jiné i otázkou bezpečnosti,“ objasňuje Pavel Staněk důvody, které jej dlouhodobě vedou k zájmu o témata zemědělství a potravinářství. Smyslem kulatého stolu, uspořádaného na půdě Agrodružstva Lhota pod Libčany, proto bylo především diskutovat aktuální problémy domácích zemědělců a možnosti jejich širší a cílenější podpory ze strany státu. Za nejpalčivější problém přitom diskutující shodně označovali především neustále rostoucí ceny vstupů v kontrastu s klesající schopností konkurovat cenou zahraničním dovozcům zemědělských produktů. „Málokdo si současně uvědomuje, že jednou z rovin bezpečnosti státu je i míra jeho potravinové soběstačnosti. Válečný konflikt na Ukrajině, která je označována za obilnici Evropy, nastolil toto téma do mezinárodních politických agend. Potravinová soběstačnost je pro nás samozřejmě otázkou celého společného evropského trhu. Není sice nijak dramaticky ohrožena, ale měli bychom se velmi zajímat o soběstačnost nás jako státu. A ta bohužel dlouhodobě klesá, aktuálně je asi na 70 %,“ upozorňuje Jan Doležal, prezident Agrární komory České republiky. Spolu s ním z řad zástupců profesních svazů diskutovali předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, předseda pardubické Regionální agrární komory Leoš Říha, předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík nebo předsedkyně Zelinářské unie ČR Monika Nebeská. Dalšími účastníky byli Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), člen sněmovního zemědělského výboru a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro zemědělství, vodohospodářství a životní prostředí, či orlickoústecký senátor Petr Fiala (Společně pro kraj).

Zařazeno v AK ČR, Aktuality