Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ptačí chřipka je v Evropě na podzim na vzestupu

30/11/22
PV

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že v podzimních měsících každoročně výrazně roste riziko šíření ptačí chřipky. Růst rizika souvisí s migrací volně žijících stěhovavých ptáků, kteří představují přirozený rezervoár virů ptačí chřipky a mohou být zdrojem nákazy pro chovy drůbeže a v zajetí chovaných ptáků. Během listopadu se nejvíce ohnisek ptačí chřipky objevilo v Maďarsku, Francii a v Itálii. V sousedním Německu se nákaza vyskytla v 8 případech. Jediným efektivním nástrojem, který brání přenosu ptačí chřipky do chovů, je důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti

Z informací z poslední doby je zřejmé, že již nastalo období zvýšené cirkulace viru ptačí chřipky zejména na území západní a severozápadní Evropy. Nově se nákaza dostala také do střední Evropy. Za dosavadní průběh listopadu SVS eviduje v Evropě celkem 106 ohnisek v chovech drůbeže, v říjnu jich bylo 72 a v září 45, z uvedených čísel je tak patrný vzestup případů ptačí chřipky. V období 1. – 28. 11. se nejvíce ohnisek objevilo v Maďarsku – 42 (v říjnu zde nebylo žádné), následuje Francie – 27 a Itálie – 18. Celkově bylo v dosavadním průběhu roku v chovech drůbeže potvrzeno přes 2 000 ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky, především subtypu H5N1, ale také H5N2 a H5N8. U volně žijících ptáků bylo potvrzeno téměř 3 000 pozitivních případů a u ptáků chovaných v zajetí bylo potvrzeno již 201 ohnisek.

Chovatelé by měli nákaze věnovat zvýšenou pozornost a dbát na důslednou biologickou bezpečnost, zejména zabránit kontaktu chované drůbeže s volně žijícími vodními ptáky. „Nejdůležitější je především zamezit kontaktu volně žijících vodních ptáků s drůbeží, s krmivem a napájením. Zasíťované výběhy a krmení pod přístřeškem jsou efektivní prevencí před zavlečením nákazy,“ uvedl ředitel sekce veterinární SVS Petr Šatrán.

Pro včasné rozpoznání nákazy je nezbytné sledovat zdravotní stav chované drůbeže a vše podezřelé jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy či pokles snášky neprodleně nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě.

V letošním roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 10 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže. První dvě letošní ohniska byla potvrzena 3. ledna v malochovech drůbeže v Bojanovicích na Znojemsku a v Blažimi na Lounsku. Postupně přibylo 8 dalších ohnisek v chovech. Nacházela se jak v neevidovaných malochovech, tak v komerčních velkochovech. Poslední ohnisko v obci Plánice v okrese Klatovy v Plzeňském kraji bylo potvrzeno 14. dubna. Česká republika je od května 2022, kdy oficiálně získala od Světové organizace pro zdraví zvířat (WOAH) status země prosté, bez výskytu této nákazy.

 

Autor: Petr Vorlíček. tiskový mluvčí SVS