Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Reakce AK ČR na rozhovor s ministrem zemědělství v časopise Reflex

14/06/22
smf

Agrární komora ČR považuje za nezbytné vyjádřit se k rozhovoru s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou, který vyšel v časopise Reflex v tištěné podobě 9. 6. 2022 a v online podobě 12. 6. 2022 zde. Text s titulkem „Ministr Nekula: Vlastních potravin máme víc než dost. Obavy z nedostatku jsou nepodložené“ obsahuje zavádějící až nepravdivé informace. Jsme […]

Agrární komora ČR považuje za nezbytné vyjádřit se k rozhovoru s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou, který vyšel v časopise Reflex v tištěné podobě 9. 6. 2022 a v online podobě 12. 6. 2022 zde. Text s titulkem „Ministr Nekula: Vlastních potravin máme víc než dost. Obavy z nedostatku jsou nepodložené“ obsahuje zavádějící až nepravdivé informace.

Jsme v šoku z rozhovoru ministra zemědělství Zdeňka Nekuly v posledním vydání časopisu Reflex. Jeho výroky jsou skandální! „Vyhrožovat“ mezi řádky zemědělcům, že jim seškrtá dotace, pokud budou i nadále demonstrovat a dělat mu podpásovky, nám přijde totálně přes čáru. I když pan ministr v rozhovoru sám o sobě tvrdí, že je klidné povahy, bohužel to vypadá, že mu spíše ujely nervy. Z pozice síly ukazuje svou pravou tvář „loutkového“ ministra, kterému teče do bot.

Rozhovor – pro nás překvapivě – odhalil slabinu ministra, totiž že vůbec nezná vlastní rezort a naskakuje na laciný protizemědělský populismus. Pan ministr tvrdí, že máme ve většině komodit nadprodukci. Nevíme, jak na to přišel a z jakých čísel vychází, ale doporučujeme se podívat na aktuální data. Dlouhodobé statistiky totiž ukazují, že potravinová soběstačnost Česka soustavně klesá. Nesoběstační jsme v lecčem: ve výrobě vepřového masa, drůbežího masa, ve vejcích či v produkci zeleniny a ovoce. Rozhodně se netváříme, že by dotace byly nárokové, jak mimo jiné pan ministr tvrdí. Možná to pan Nekula neví, ale žádná plošná bezpodmínečná podpora dnes neexistuje. Zemědělci u každé dotační koruny musí prokázat, že ji vynaložili na lepší hospodaření v krajině nebo na lepší pohodu zvířat. Zároveň také musí splnit řadu poměrně omezujících podmínek.

Z rozhovoru jsme nabyli dojmu, že zemědělci jsou v očích pana ministra vyvrhelové společnosti a její škůdci. Zaráží nás takový přístup. Pan ministr se snaží stavět do role „spasitele“ českého zemědělství, ale bohužel bude spíše jeho hrobníkem. Čeští zemědělci se vlivem ministerské politiky stanou ještě více nekonkurenceschopní a naše zemědělství bude zlikvidováno. Pan ministr si zřejmě popletl strany na hřišti. Zájmy českých zemědělců by měl hájit, a ne kopat proti nim.

Úřad Agrární komory ČR
(publikováno na Facebooku Agrární komory ČR 13. 6. 2022)

Zařazeno v AK ČR, Aktuality