Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

CO PŘINESE ROK 2022 ?

21/12/21
smf

CO PŘINESE ROK 2022 ? Příprava nové Společné zemědělské politiky (SZP) Podobu SZP na roky 2023–2027, na kterou má být vyčleněno 343 miliard eur (8,7 bilionu korun), již schválili ministři zemědělství členských států a poslanci Evropského parlamentu. Potvrdit nová pravidla ještě musí jednotlivé státy EU. Ty zároveň mají Evropské komisi předložit Strategické plány SZP do […]

CO PŘINESE ROK 2022 ?

Příprava nové Společné zemědělské politiky (SZP)

Podobu SZP na roky 2023–2027, na kterou má být vyčleněno 343 miliard eur (8,7 bilionu korun), již schválili ministři zemědělství členských států a poslanci Evropského parlamentu. Potvrdit nová pravidla ještě musí jednotlivé státy EU. Ty zároveň mají Evropské komisi předložit Strategické plány SZP do 1. ledna 2022, v Česku jej připravuje spolu se SZIFem ministerstvo zemědělství. V rámci nové zemědělské politiky zůstane pouze na rozhodnutí členských států, zda zastropují dotace podle velikosti příjemců. V rámci slaďování s unijní Zelenou dohodou pak minimálně čtvrtina přímých dotací administrovaných SZIFem půjde na ekologické zemědělství, například na zkvalitňování půdy, zadržování vody v krajině či podporu rozmanitosti druhů. Nejméně 10 procent prostředků má například dále plynout malým a středním podnikům a tři procenta mladým zemědělcům. Reforma se snaží zajistit lepší dohled nad pracovními podmínkami zaměstnanců v zemědělství. Zavedení stálé krizové rezervy má pomoci v případě nestability trhů. Česko by ze zmíněného balíku mělo dostat 5,5 miliardy eur (140 miliard korun), z toho 4,2 miliardy eur na přímých platbách a zbytek v rámci investic z fondu pro rozvoj venkova.

Zavedení systému MACH a jeho testování

Povinnost zavést monitoring užívání zemědělské půdy (area monitoring system) pomocí družic Sentinel a vytvořit k tomu funkční digitální platformu bude platit v rámci EU od roku 2023. Pro Česko zajišťuje projekt SZIF a jeho odbor LPIS a GIS. Díky systému (monitoring approach, zkráceně MACH) je možné ověřit informace v jednotné žádosti o dotace. MACH se tak stane klíčovým nástrojem pro ověřování, když bude kontinuálně monitorovat aktivity probíhající na daném pozemku. Funkční systém by měl být k dispozici v září 2022, poté by měla proběhnout testovací fáze. Příjemci dotací budou v roce 2022 ještě fungovat v tradičním kontrolním mechanismu. V rámci agendy odboru LPIS a GIS se budou také na SZIFu ve spolupráci s ministerstvem zemědělství dokončovat definice krajinných prvků pro potřeby nové SZP a případně upravovat s tím související metodické pokyny. Počítá se rovněž s redesignem modulu fLPIS pro administraci lesnických plošných opatření.

text: Michal Kalina foto: Archiv SZIF, ESA

Zařazeno v Aktuality, Informace SZIF