Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

České potraviny na špičce kvality

02/08/21
PV

České potraviny zaujímají páté místo v žebříčku Globálního indexu potravinové bezpečnosti. Obchodní řetězce však dováží levnější a méně bezpečné potraviny ze zahraničí.

Globální index bezpečnosti potravin hodnotí kritéria jako dostupnost, kvalita a především bezpečnost potravin. Dále posuzuje také stav přírodních zdrojů a reflektuje změny klimatu. Ze sousedních zemí v indexu zaujímá Německo 13. místo, Polsko 25. místo, Slovensko obsadilo 40. příčku a Rakousko je ze 113 hodnocených zemí na 4. místě. První tři příčky obsadilo Finsko, Irsko a Holandsko.

„Všechny dozorové orgány kontrolují opravdu pečlivě celé zemědělství a potravinářství do posledního detailu, i díky tomu jsme u nás neměli kauzy jako technická sůl místo potravinářské, salmonelóza v mase a další.“ míní místopředseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků Jiří Milek.

Vše zároveň hodnotí i jako bývalý ministr zemědělství. „Je to vysvědčení českých zemědělců, potravinářů, ale i státní správy. Dobré umístění mimo jiné neguje všechna nešťastná vyjádření obchodních řetězců a jejich zástupců, kteří se snaží lidi přesvědčit o tom, že v Česku vyrábíme nekvalitní potraviny a že je potřeba, abychom je dováželi ze zahraničí. Jenže tím vlastně říkají, že máme dovážet ze zemí, které se v indexu potravinové bezpečnosti umístily daleko za námi,“ vysvětluje potravinář.

Obchodní řetězce tak neumisťují na své pulty české potraviny kvůli tomu, že by byly nekvalitní, ale proto, že se jim vyplatí dovážet potraviny nižší kvality, avšak levnější. Je velmi dobře mít v Česku specifické potraviny z celého světa. Na druhou stranu by zákazníci měli základní potraviny jako je ovoce, maso nebo zelenina volit spíše z české produkce s ohledem na co nejkratší dodavatelský řetězec.

Zároveň pan Milek varuje před extrémně nízkou cenou. „Vždy bych se nad tím zamyslel. Ze zkušenosti vím, že extrémně nízká cena může být vodítko i k nízké kvalitě.“

V České republice zemědělci používají minimum pesticidů. Na rozdíl od zemí z třetího světa, které přidávají hodně účinných látek, které jsou u nás mnohdy i zakázané. „Určitě bych se nebál nakupovat na farmářských trzích a u producentů v okolí“ dodává Milek.

„Potěšily mě i další závěry indexu, třeba to, že u nás máme málo lidí žijících pod hranicí chudoby, mír a v neposlední řadě dobré mírné klima, bez kterého bychom tu toho tolik ani nedokázali chovat a pěstovat“ uzavírá.

Zdroj: foodsecurityindex.eiu.com/, 5plus2.cz