Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Peněžitý příspěvek na stravování od roku 2021

11/02/21

Jak posuzovat nový peněžitý příspěvek na stravování z hlediska daňového na straně zaměstnance a na straně zaměstnavatele? Dotaz: Chtěli bychom od roku 2021 poskytovat peněžitý příspěvek na stravování ve výši 70 Kč, což by nepodléhalo zdanění a ani odvodům na zdravotní a sociální pojištění. Máme však zaměstnance, kteří mají pracovní směny 12 hodin (poskytovali jsme […]

Jak posuzovat nový peněžitý příspěvek na stravování z hlediska daňového na straně zaměstnance a na straně zaměstnavatele?

Dotaz:

Chtěli bychom od roku 2021 poskytovat peněžitý příspěvek na stravování ve výši 70 Kč, což by nepodléhalo zdanění a ani odvodům na zdravotní a sociální pojištění. Máme však zaměstnance, kteří mají pracovní směny 12 hodin (poskytovali jsme 2 stravenky za odpracovanou 12hodinovou směnu). Zaměstnancům dvousměnného provozu bychom poskytli příspěvek ve výši 140 Kč.

Víme, že peněžitý příspěvek může firma poskytnout v jakékoliv výši a bude to daňový náklad, ale nad částku 75,60 Kč v roce 2021 (maximální částka 70% z horního limitu 5-12 hod při pracovní cestě) by byla hodnota u zaměstnance zdaněna a odvádělo by se pojistné?

Odpověď:

  • Limity pro daňové uplatnění nákladů zaměstnavatele jsou vymezeny v ust. § 24 odst. 2 písm. j) bod 4 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále též „ZDP“).
  • Podmínky pro osvobození příspěvku na stravování zaměstnanců jsou stanoveny v ust. § 6 odst. 9 písm. b) ZDP.
  1. V souladu s ust. § 6 odst. 9 písm. b) ZDP je od daně z příjmů je od daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti osvobozen peněžní příspěvek až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu podle zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce (dále též „ZP“) maximálně však do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem  při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin.
  2. V ust. § 24 odst.2 písm. j) bod 4 ZDP je stanoveno: provoz vlastního stravovacího zařízení, kromě hodnoty potravin, nebo příspěvky na stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované jako nepeněžní plnění až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu podle zákoníku práce, maximálně však do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin, nebo na peněžitý příspěvek na stravování. Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad), pokud přítomnost zaměstnance v práci během této stanovené směny trvá aspoň 3 hodiny. Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad) na další jedno jídlo za zaměstnance, pokud délka jeho směny v úhrnu s povinnou přestávkou v práci, kterou je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci podle zvláštního právního předpisu, bude delší než 11 hodin. Příspěvek nelze uplatnit na stravování za zaměstnance, kterému v průběhu směny vznikl nárok na stravné podle zvláštního právního předpisu. Za stravování ve vlastním stravovacím zařízení se považuje i stravování zabezpečované ve vlastním stravovacím zařízení prostřednictvím jiných subjektů.

Z uvedených informací vyplývá, že z daňového pohledu je potřebné posuzovat zvlášť dopady na zaměstnavatele a zvlášť na zaměstnance. Pokud poskytnete zaměstnanci za jednu směnu (i když bude delší než) 11 hodin peněžní příspěvek na stravování  ve výši 140 Kč, může zaměstnavatel celé plnění (140 Kč) zahrnout do daňově účinných nákladů. Z pohledu zaměstnance bude od daně ze závislé činnosti osvobozena pouze částka  75,60 Kč (viz příklad níže).

Poznámka: v případě  poskytnutí nepeněžního plnění (např. stravenky v hodnotě např. 70 Kč) za jednu směnu,  by bylo od daně z příjmů ze závislé činnosti  osvobozeno plnění v podobě obou stravenek.

Příklad

  • Peněžní příspěvek na stravování 70 Kč
  • Maximální limit stravného platného pro rok 2021 při pracovních cestách 5-12 hod. činí 108  Kč.
  • Maximální částka pro osvobození od daně ze závislé činnosti 70 % ze 108 Kč činí 75,60 Kč.
  • Peněžitý příspěvek byl poskytnut do stanoveného limitu a je v plné výši osvobozen od daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Příklad

  • Peněžní příspěvek na stravování 140 Kč
  • Maximální limit stravného platného pro rok 2021 při pracovních cestách 5-12 hod. činí 108  Kč.
  • Maximální částka pro osvobození od daně ze závislé činnosti 70 % ze 108 Kč činí 75,60 Kč.
  • Částka podléhající odvodům daně z příjmů ze závislé činnosti i odvodům pojistného 140-75,60=64,40 Kč.