Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Změny pro podnikatele od roku 2021

06/01/21

Podnikatelé se musejí v roce 2021 vypořádat s celou řadou změn. Možnost využití paušální daně, novinky z vládního daňového balíčku, zvýšení minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění, změny ve stavebním řízení, či nové kompenzace a dotace pro ty, které postihla pandemie covid-19. To vše a mnoho dalšího najdete ve speciálu BusinessInfo.cz. Oddíly speciálu: Daně […]

Podnikatelé se musejí v roce 2021 vypořádat s celou řadou změn. Možnost využití paušální daně, novinky z vládního daňového balíčku, zvýšení minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění, změny ve stavebním řízení, či nové kompenzace a dotace pro ty, které postihla pandemie covid-19. To vše a mnoho dalšího najdete ve speciálu BusinessInfo.cz.

Oddíly speciálu:
Daně a pojistnéPodnikatelské prostředí a podpora podnikání – Právo, legislativa

Daně a pojištění 2021

Provoz finančních úřadů omezuje nouzový stav

Kvůli vládním opatřením v souvislosti s covid-19 budou finanční úřady minimálně do 22. ledna přístupné pro veřejnost v omezeném rozsahu.

Novela daňového řádu přináší online finanční úřad

Novelu daňového řádu přináší podle vlády modernizaci, zjednodušení a elektronizaci daní. Stěžejní součástí této novely je legislativní ukotvení online finančního úřadu.

Podnikatelé ušetří na daních za děti v MŠ, školkovné se opět zvyšuje

Maximální sleva na dani, jíž mohou při přiznání daně za rok 2020 využít rodiče dětí navštěvujících mateřskou školu, se zvyšuje o 1250 korun na jednoho potomka.

Daňový balíček: Zrušení superhrubé mzdy i vyšší základní slevy

Výsledná podoba daňového balíčku vlády, kterou schválili před Vánocemi poslanci, obsahuje zrušení takzvané superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu fyzických osob 15 a 23 procent.  Zvyšuje i slevu na poplatníka.

Poslanci kývli na zrušení daně z nabytí nemovitosti

V Česku byla zrušena daň z nabytí nemovitých věcí, kterou vláda označovala za nespravedlivou a odborníci za nesmyslnou. Na dani, kterou platil nový majitel bytu, domu či pozemku, vybral stát ročně zhruba 13 miliard korun.

Paušální daň schválena. Čas i peníze mohou ušetřit desetitisíce živnostníků.

Ušetřit na daních z příjmů a nemuset podávat daňové přiznání. To jsou hlavní výhody takzvané paušální daně, kterou schválili poslanci. Týká se OSVČ, jejichž roční příjmy nepřesáhnou milion korun.

K paušální dani se můžete přihlásit do 11. ledna

Finanční správa spustila v pondělí 7. prosince 2020 příjem oznámení o vstupu do paušálního režimu daně a dala podnikatelům více než měsíc na přihlášení

Živnostníci si opět připlatí. Zálohy na pojistné ale vzrostly minimálně

Pro drobné živnostníky, kteří platí minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, má letos stát relativně dobrou zprávu. V roce 2019 se jim zálohy na pojistné zvednou méně než v uplynulých letech Celkově zaplatí jen o 85 korun měsíčně víc.

Další novinky v daních: Podnikatelé jim dávají zelenou

Zvýšení hranice pro registraci k placení DPH, snížení spotřební daně z motorové nafty, mimořádné odpisy pořízeného majetku nebo stravenkový paušál.  To jsou další daňové novinky pro rok 2021.

Daňový kalendář pro rok 2021

Letošní termíny pro přiznávání a placení daní z příjmů, DPH, spotřebních a dalších daní najdete v našem daňovém kalendáři

Odklad elektronické evidence tržeb (EET)

Podnikatelé se dočkali dalšího odkladu EET, zatím do roku 2023
Vláda kvůli pandemii covid-19 schválila odklad elektronické evidence tržeb až na 1. ledna 2023.

Více ve SPECIÁLU: Elektronická evidence tržeb (EET)

 

Podnikatelské prostředí a podpora podnikání 2021

Průvodce službami státní podpory pro rozvoj podnikání

Inovační strategie ČR vytváří základní rámec a definuje výchozí podmínky pro přístup státu k podpoře rozvoje českých firem. Stát podporuje inovativní firmy, start upy či exportéry.

Další novinky pro podnikatele v roce 2021

Jakých změn se podnikatelé dočkají v roce 2021? Kromě zásadních novinek se jich dotknou i další drobnější legislativní úpravy.

Program Antivirus podpoří zaměstnanost minimálně do konce února

Program ochrany zaměstnanosti Antivirus má pomoci firmám ochránit pracovní místa. Stát prostřednictvím Úřadu práce ČR kompenzuje firmám vyplacené prostředky na mzdy a platy.

Firmy neplnící informační povinnost bez dotací

Mnoho podniků, které nezveřejňují svoji účetní závěrku v příslušném rejstříku, fakticky nefunguje. Co s nimi?

Kurzarbeit potřebujeme od nového roku, shodly se odbory a firmy

Zástupci odborů a zaměstnavatelů se shodli na tom, že by měl být kurzarbeit, kdy lze zkrátit pracovní dobu zaměstnance a ušlý zisk firmám částečně uhradí stát, účinný co nejdříve. Jenže nebude.

Změn a sazby mýtného od ledna 2021

Jaké jsou sazby mýtného od 1. ledna 2021 a jaké změny v mýtném systému?

Nový program EU dostal zelenou. Pomůže českým vědcům i firmám

Evropská komise, Rada EU a evropský parlament se v prosinci definitivně dohodly na dosud největším programu pro financování výzkumu a inovací v EU.

Přípravy programového období 2021-2027

Podpora pro podnikatele, zdroje financování z fondů EU.

Program COVID-Nájemné: Stát proplácí žádosti

Ve druhé výzvě programu COVID Nájemné je zatím možné žádat o finanční pomoc až do 21. ledna 2021, a to elektronicky na webu MPO.

Pomoc podnikatelům v krizi spojené s covid-19

Informace k dotačním i dalším podpůrným programům pro podnikatele postižené covidem

Stát spouští další ošetřovné, žádosti přijímá do 21. ledna

OSVČ, které musely po uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání v souvislosti s péči o dítě do 10 let či handicapovaného člověka, mohou požádat o dotaci v další výzvě z programu COVID – „Ošetřovné“

Co přináší podnikatelům protiepidemický systém PES?

Protiepidemický systém (PES), který v Česku dohlíží na covid, má nadále pět stupňů pohotovosti.
Právo, legislativa 2021

Minimální mzda roste pomaleji kvůli covidu

V Česku se pro rok 2021 minimální mzda zvýší méně než loni. Od ledna naroste o 600 na 15 200 korun. Odbory a MPSV prosazovaly ještě výraznější navýšení.

Také zaručená mzda roste. Některé profese mají minimálně 30 400 Kč

Ne všechny profese mají zaručené minimum 15 200 korun. Roste i takzvaná zaručená mzda, jejíž výše se u jednotlivých profesí liší.

Sazby zahraničního stravného pro rok 2021

Vyhláška Ministerstva financí ČR z října 2020 stanovuje výši sazeb zahraničního stravného pro rok 2021.