Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Bezplatný přístup k technickým normám

15/01/21

Zdroj: Česká agentura pro standardizaci (www.agentura-cas.cz) Odpovědi České agentury pro standardizaci na časté dotazy, které se týkají bezplatného přístupu k technickým normám. Od kdy se očekává, že agentura sjedná s ministerstvy přístup k závazným normám a ty se tak stanou přístupnými pro veřejnost. § 6c odst. 3. zákona č. 22/1997 Sb.? Dotčené ČSN bude Agentura […]

Zdroj: Česká agentura pro standardizaci (www.agentura-cas.cz)

Odpovědi České agentury pro standardizaci na časté dotazy, které se týkají bezplatného přístupu k technickým normám.

  1. Od kdy se očekává, že agentura sjedná s ministerstvy přístup k závazným normám a ty se tak stanou přístupnými pro veřejnost. § 6c odst. 3. zákona č. 22/1997 Sb.?
    Dotčené ČSN bude Agentura zpřístupňovat postupně, podle toho, jak budou přicházet žádosti ze strany ministerstev. Agentura z dodaných seznamů bude vyjímat převzaté (nepůvodní) ČSN a jejich přehled bude posílat držitelům autorských práv k těmto ČSN (což jsou většinou evropské a/nebo mezinárodní normalizační organizace) na vědomí. Poté, co obdrží Agentura potvrzení, že informace byla na těchto místech přijata, vystaví ústřednímu správnímu orgánu výzvu k uhrazení poplatku za zpřístupnění ČSN. Po uhrazení poplatku budou ČSN technicky zpracovány a umístěny na portál Sponzorovaný přístup, který provozuje Agentura. Proces zpřístupňování, s ohledem na popsané administrativní kroky, tak může trvat několik měsíců.
    2. Bude pak přístup k závazným normám nějak omezen podle oborů činnosti, nebo budou veřejnosti postupně zpřístupněny všechny závazné normy?
    Přístup omezen nijak nebude. Zaregistrovaní uživatelé budou mít přístup ke všem zveřejněným ČSN.
    3. Jak budou normy zpřístupněny – v jakém prostředí? V ČSN on-line?  Jak rozsáhlá bude množnost s nimi nakládat (nahlížení, kopírování textu, tisk).
    ČSN budou umístěny na portále Sponzorovaný přístup, který je funkční již od r. 2019. ČSN budou dostupné pouze pro čtení bez možnosti tisku. Kopírování textu nebude povoleno. Každý soubor ponese v záhlaví vodoznak s identifikačními údaji žadatele. Systém umožní zobrazení ČSN pouze z IP adres, kde zemí původu je Česká republika.
    4. Bude pro přístup potřeba nějaká registrace, žádost nebo něco jiného? Bude přístup jen pro odbornou veřejnost nebo pro širokou veřejnost bez profesních omezení?
    Ano, pro přístup bude potřeba velmi jednoduchá registrace. Zaregistrovat se může kdokoliv bez omezení.
  2. Jak je to s nezávaznými normami? Slyšel jsem o nákupu skrze oborová sdružení, ale když můj obor žádné takové sdružení nemá, nebo alespoň takové, které by bylo schopno pro své členy přístup k normám nakoupit?
    Žádné změny v oblasti distribuce nezávazných ČSN v krátkodobém horizontu neplánujeme, ani to s ohledem na znění novely zákona 22/1997 Sb. není možné. Stále tedy platí, že ČSN jsou distribuovány jako jednotlivé publikace nebo prostřednictvím služby ČSNonline.
    6. Která ministerstva a pro jaké oblasti budou normy zpřístupňovat? Konkrétně které ministerstvo umožní přístup k normám pro stavebnictví?
    V tuto chvíli máme informace o tom, že nechají zpřístupnit ČSN ve své gesci tato ministerstva:

Ministerstvo financí

Ministerstvo vnitra

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo dopravy

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Oblast stavebnictví má ve své gesci především Ministerstvo pro místní rozvoj.