Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Lhůta pro schválení účetní závěrky byla prodloužena

10/06/20

d 24. 4. 2020 je účinný zákon, který speciálně upravuje běh lhůt pro účely různých řízení. Dotýká se též lhůty pro schválení účetní závěrky. Podle zákona o obchodních korporacích má být řádná účetní závěrka projednána valnou hromadou vždy nejpozději do šesti měsíců od posledního dne předcházejícího účetního období, tedy zpravidla do 30. června následujícího kalendářního roku. […]

d 24. 4. 2020 je účinný zákon, který speciálně upravuje běh lhůt pro účely různých řízení. Dotýká se též lhůty pro schválení účetní závěrky.

Podle zákona o obchodních korporacích má být řádná účetní závěrka projednána valnou hromadou vždy nejpozději do šesti měsíců od posledního dne předcházejícího účetního období, tedy zpravidla do 30. června následujícího kalendářního roku. Podle tohoto pravidla má být účetní závěrka za rok 2019 projednána do 30. 6. 2020. Pokud by společnost měla účetní období hospodářský rok, pak se lhůta adekvátně posouvá, např. při konci účetního období 29. 2. 2020 má být účetní závěrka projednána do 31. 8. 2020.

Zákonem č. 191/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2 na osoby účastnící se soudního řízení, poškozené, oběti trestných činů a právnické osoby a o změně insolvenčního zákona a občanského soudního řádu, byla lhůta posunuta v závislosti na ukončení mimořádného opatření při epidemii.

Pokud by zákonná lhůta k projednání řádné účetní závěrky společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti nebo družstva měla uplynout dříve než 3 měsíce po skončení mimořádného opatření při epidemii, uplyne 3 měsíce po skončení tohoto opatření, nejpozději však 31. prosince 2020.

Mimořádným opatřením při epidemii se pro účely tohoto zákona rozumí krizové opatření podle krizového zákona přijaté vládou v době nouzového stavu, mimořádné opatření vydané v roce 2020 Ministerstvem zdravotnictví nebo krajskou hygienickou stanicí na základě zákona o ochraně veřejného zdraví k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem SARS CoV-2.

Lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů právnických osob končí podle zákona 1. 7. 2020. Komora daňových poradců jedná s Ministerstvem financí a Generálním finančním ředitelstvím o případném posunu konce lhůty či prominutí sankcí jako tomu je u přiznání s termínem 1. 4. 2020.