Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Rizika „eko a bio“ výrobků z pohledu hygieniků

12/06/19

Informace HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen HSHMP) upozorňuje spotřebitelskou veřejnost na odborný článek „Informace o používání a uvádění na trh plastových materiálů a předmětů pro styk s potravinami, které obsahují mletý bambus nebo jiné podobné složky“ uveřejněný na stránkách Státního zdravotního ústavu.  Stejný článek rovněž HSHMP rovněž zveřejnila přímo na svých internetových stránkách. 

 

HSHMP se v rámci své dozorové činnosti zaměřuje na rizikové výrobky pro spotřebitele. Podkladem pro zaměření dozoru jsou Ministerstvem zdravotnictví České republiky (dále jen MZČR) vyhlašované nebezpečné výrobky nebo odborné analýzy či tiskové zprávy.  

V posledních letech, kdy se zvyšuje povědomí spotřebitelů o ekologickém chování, a tím i nákup výrobků deklarovaných, že jsou vyrobeny z přírodních materiálů nebo jsou označeny jako eko či bio. Takové výrobky však mnohdy nesplňují požadavky na zdravotní nezávadnost, neboť obsahují i jiné než přírodní látky. Pro spotřebitele proto HSHMP doporučuje sledovat vyhlašované nebezpečné výrobky MZČR (odkaz: http://www.mzcr.cz/obsah/nebezpecne-vyrobky_880_1.html  nebo http://hygpraha.cz/obsah/nebezpecneVyrobky_494_1.html ).