Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministerstvo zemědělství už vyplatilo veškeré kompenzace za krmnou píci, kterou loni poškodilo sucho

24/04/19

Informace MZE

Více než 947 milionů korun dostali od Ministerstva zemědělství (MZe) zemědělci, jimž loni sucho poškodilo krmné plodiny pro hospodářská zvířata. První etapa výplat za sucho tedy skončila. V druhé vlně žádostí MZe začalo vyplácet kompenzace za tržní plodiny.

„Loni sucho nejvíc poškodilo krmné plodiny, jako kukuřici, travní porosty, vojtěšku a jetel. Proto jsme nejdřív začali vyplácet kompenzace za ně. Chtěli jsme tak co nejrychleji ulehčit situaci chovatelům hospodářských zvířat, kteří suchem přišli o krmnou píci. Celkem jsme obdrželi téměř 9 600 žádostí o odškodné, což je mimořádně vysoké číslo, takže mimořádně náročné bylo i všechny vyřešit,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V druhé vlně kompenzací za tržní plodiny, jako je například obilí nebo brambory, podali zemědělci více než 3 600 žádostí. Schváleno je už přes 300 žádostí a v současnosti MZe začíná vyplácet první peníze, které tento týden dostanou zemědělci na své účty. Na kompenzace za sucho z roku 2018 byly celkem připraveny 2 miliardy korun.

Při poškození plodin v rozsahu 30 – 50 % je kompenzace 10 % nákladů, které měli zemědělci s jejich pěstováním (u trvalých travních porostů 20 %).

Při poškození v rozsahu větším než 50 % je kompenzace 20 % nákladů, které měli zemědělci s pěstováním dané plodiny (u trvalých travních porostů 40 %).

MZe vyplácí kompenzační podpory pro zemědělské subjekty prostřednictvím Rámcového programu řízení rizik a krizí v zemědělství. Po schválení vládou lze teprve jeho prostřednictvím vyplácet poškozeným zemědělcům kompenzace, jejichž výše se odvíjí podle prokazatelného poškození a finančních možností státního rozpočtu. 

V roce 2015 tak MZe jako kompenzace za sucho vyplatilo 3580 žadatelům téměř 1,19 miliardy korun, v roce 2017 dostalo 3239 žadatelů 1,17 miliardy korun.