Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

SZIF vydává rozhodnutí na podopatření v rámci Agroenvironmentálně-klimatického opatření – jedná se o Integrovanou produkci ovoce,zeleniny a révy vinné

20/03/19

Informace SZIF

Od 18. března začíná Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, vydávat rozhodnutí na další tři podopatření Agroenvironmentálněklimatického opatření.

Jedná se o podporu na Integrovanou produkci ovoce, zeleniny a révy vinné.

Celkem je pro tyto žadatele připraveno 361milionůkorun. Agroenvironmentálněklimatické opatření (AEKO), které je součástí Programu rozvoje venkova, představuje rozsáhlý komplex různě zaměřených podopatření, která mají za cíl motivovat zemědělce k ochraně a zlepšení životního prostředí na zemědělské půdě. Žadatel dostává finanční podporu za plnění podmínek, které jdou vždy nad rámec běžné zemědělské praxe. Podmínkou pro získání dotace AEKO je uzavření pětiletého závazku, na jehož základě jsou zemědělci vypláceny dodatečné náklady a ztráta příjmu (např. z důvodu snížené produkce). O tyto podpory se žádá prostřednictvím tzv. Jednotné žádosti.

Od 18. března 2019 začíná SZIF vydávat rozhodnutí na tři podopatření AEKO: Integrovaná produkce ovoce, zeleniny a révy vinné. Uvedené podpory jsou určeny pěstitelům, kteří mají zájem přispět svým hospodařením nejen k produkci kvalitního ovoce, zeleniny nebo vína, ale i k ochraně jednotlivých složek životního prostředí.

Na Integrovanou produkci ovoce obdržel SZIF 316žádostí, na které bude vyplaceno 100milionůkorun. O Integrovanou produkci zeleniny si požádalo 99 zemědělců, pro něž je vyčleněna částka 76milionů korun,     a o Integrovanou produkci révy vinné projevilo zájem 656 pěstitelů, kteří celkem obdrží185 milionů korun.

Přehled sazeb pro jednotlivá podopatření uvádí Příručka pro žadatele 2018, která je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz.Pro výplatu uvedených  podpor je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Doporučujeme žadatelům, aby pro urychlení výplat využili možnosti vzdání se práva odvolání. Upozorňujeme žadatele, že vzdání se práva odvolání je nutné podat až po obdržení rozhodnutí.

Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.Tento formulář lze podat jedním z následujících způsobů:

1. prostřednictvím Portálu farmáře

2. přes datovou schránku

3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF

4. poštou

5. emailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem.