Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Mladí zemědělci dostanou dvakrát vyšší sazbu na svá pole než loni. Ministr Toman schválil výši sazeb některých přímých plateb pro rok 2018

19/10/18

Informace z MZe

Ministr zemědělství Miroslav Toman schválil některé sazby přímých plateb pro rok 2018. Jde o sazbu SAPS ve výši 3 388,15 korun na hektar (loni 3 377,73 korun na hektar). Sazba pro mladé zemědělce se dvojnásobně zvýšila na 1 694,08 korun na hektar (loni 844,43 korun na hektar).

„Evropské předpisy nově umožnily vyplatit mladým zemědělcům až dvojnásobnou částku oproti předchozím rokům. Toho jsme využili v maximální možné míře, protože podpora začínajících zemědělců patří k dlouhodobým prioritám našeho úřadu. Potřebujeme generační obměnu a usnadnit start těm, kteří u nás se zemědělstvím začínají, “ řekl ministr Toman.

Platby SAPS dostávají v České republice zemědělci na přibližně 3,5 milionů hektarů, platba pro mladé zemědělce se bude týkat zhruba 112 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Vzhledem k nepříznivému počasí letošního roku, kdy čeští zemědělci museli nést dopady sucha, a tím se v některých sektorech zemědělské výroby dostali do obtížné finanční situace, využije Česká republika možnosti poskytnout zálohy na SAPS ve výši 70 %. Platební agentura Ministerstva, Státní zemědělský intervenční fond, začne vydávat rozhodnutí o výplatách SAPS 23. října, a to nejprve pro drobné zemědělce, kteří dostávají dotace do 2 000 eur (necelých 52 tisíc korun). Ostatním začne vyplácet příspěvek o několik dnů později. Důvodem je, že Evropská komise zatím neschválila nový návrh tzv. finanční disciplíny, která se uplatňuje vůči zemědělcům pobírajícím více než 2 000 eur.

SAPS je jednou z nejvýznamnějších zemědělských plateb. Mohou ji dostat zemědělci, kteří obhospodařují minimálně 1 hektar orné půdy, travního porostu nebo trvalé kultury. Poskytnutí SAPS je mimo jiné podmíněno evidencí půdy v tzv. LPIS, řádným obhospodařováním, dodržováním podmínek dobrého zemědělského a environmentálního stavu a povinných požadavků na hospodaření. Platí se z rozpočtu Evropské unie.

Platba pro mladé zemědělce je podpora zemědělců do 40 let a poskytuje se po dobu pěti let od zahájení zemědělského podnikání jako příspěvek k platbě SAPS ve výši 50 % sazby SAPS (dříve pouze 25 %). Maximální výměra, na kterou lze platbu poskytnout, je 90 hektarů zemědělské půdy. Platí se z rozpočtu Evropské unie.

zdroj:eagri.cz