Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Otázky a odpovědi k zasílání údajů pro placení daně z ne…

26/06/18

Otázky a odpovědi k zasílání údajů pro placení daně z ne…

Otázky a odpovědi k zasílání údajů pro placení daně z ne…

Jaké jsou výhody této služby?
Přihlášení poplatníci ke službě zasílání údajů pro placení daně e-mailem obdrží každoročně před splatností první splátky daně jednu e-mailovou zprávu na jimi určenou e-mailovou adresu a v příloze zprávy obdrží kompletní informaci s údaji pro placení daně ve formátu pdf. Tato informace bude obsahovat obdobné údaje, jaké jsou uvedeny na alonži složenky, tj. informace o výši stanovené daně, výši nedoplatku/přeplatku, údaje pro placení daně a QR kód, umožňující platbu daně prostřednictvím internetového bankovnictví nebo mobilních platebních aplikací. Pokud poplatníci přihlášení k této službě daň z nemovitých věcí v zákonem stanoveném termínu neuhradí a na základě toho jim vznikne nedoplatek na této dani, zašle jim správce daně na jimi určenou e-mailovou adresu vyrozumění o nedoplatku na dani, kterým je na tuto skutečnost neformálně upozorní. Služba je vhodná zejména pro lidi, kteří žijí v zahraniční nebo se nezdržují v místě bydliště a mají problém s doručením složenky.

Jak se k této službě přihlásím?
Pro přihlášení k této službě je nutné vyplnit a podat místně příslušnému finančnímu úřadu tiskopis 25 5559 MFin 5559 – vzor č. 1 označený jako „Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem“ (dále jen „žádost“). V této žádosti je nutné jednoznačně určit jednu e-mailovou adresu, na kterou mají být zasílány údaje pro placení daně. Zasílání těchto údajů na více e-mailových adres jednoho poplatníka není umožněno.

Do kdy je nutné se ke službě přihlásit?
Žádost pro zaslání údajů pro placení daně e-mailem na dané zdaňovací období musí být poplatníkem podána správci daně nejpozději do 15. března zdaňovacího období. Podá-li poplatník žádost po stanoveném termínu, poskytne mu správce daně tuto službu až od dalšího zdaňovacího období. Shora uvedený termín pro podání žádosti se nevztahuje na vyrozumění o nedoplatku, které může být v průběhu aktuálního zdaňovacího období zasláno.

Mohu poslat žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí na finanční úřad e-mailem?
Formy podání stanoví § 71 odst. 1 zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, a to písemně, ústně do protokolu nebo datovou zprávou podepsanou způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu, nebo datovou zprávou s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky. Pokud máte zřízenou datovou schránku nebo zaručený elektronický podpis, můžete žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem podat elektronicky, a to přímo prostřednictvím datové schránky nebo v případě vlastnictví zaručeného elektronického podpisů prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro finanční správu (EPO) na Daňovém portálu Finanční správy České republiky na internetové adrese: www.daneelektronicky.cz v sekci Elektronická podání pro finanční správu – Elektronické formuláře – Obecná písemnost určená pro podání orgánům Finanční správy České republiky, kde jako jinou přílohu připojíte soubor obsahující vyplněný interaktivní tiskopis 25 5559 MFin 5559 – vzor č. 1 Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem, popřípadě oskenovaný tentýž tiskopis vyplněný ručně, ve formátu PDF nebo JPG. Pro tento tiskopis nebyl stanoven formát ani struktura, a proto v elektronickém formátu EPO2 neexistuje.
V případě, že byste podání v daňových věcech správci daně zaslal na e-mailovou adresu podatelny finančního úřadu, jedná se o podání, které není podepsáno způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu, a proto je považováno jako neúčinné, tj. jako by nebylo učiněno.

Když se přihlásím k této službě, dostanu zároveň poštou i složenku pro placení daně z nemovitých věcí?
Ne, poplatníci, kteří se přihlásí k této službě, již nedostanou složenku zasílanou prostřednictvím České pošty.

Může každý poplatník požádat o zasílání údajů pro placení daně na e-mail?
Tato služba nahrazuje zasílání složenky pro placení daně a není určena těm poplatníkům, kteří mají zřízenu službu placení daně prostřednictvím SIPO a právnickým osobám, které mají zřízenu datovou schránku, protože jim není složenka zasílána. Pokud se tito poplatníci přihlásí k zasílání údajů pro placení daně e-mailem, správce daně je pouze neformálně vyrozumí, že v jejich případě ze shora uvedeného důvodu nelze tuto službu zřídit.

Jakým způsobem dojde k ukončení/zrušení služby zasílání údajů pro placení daně na e-mail?
Služba zasílání údajů pro placení daně na e-mail bude ukončena/zrušena:

a) Prostřednictvím podané žádosti správci daně do 15. března zdaňovacího období, kterou poplatník požádá o ukončení zasílání údajů o výši částky daně k úhradě e-mailem.
Učiní-li tak poplatník, budou mu údaje pro placení daně zaslány složenkou. Podá-li poplatník žádost o ukončení/zrušení služby zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí po 15. březnu zdaňovacího období, bude mu zaslána složenka pro placení daně až počínaje následujícím zdaňovacím obdobím.

b) Bez nutnosti podat žádost správci daně v případě, že

  • přestane být poplatníkem daně,
  • zřídí si službu placení daně prostřednictvím SIPO,
  • právnická osoba se stane držitelem datové schránky,
  • dojde k úmrtí poplatníka přihlášeného ke službě zasílání údajů na e-mail.

Kdy nebude služba přihlášeným poplatníkům poskytnuta?
Pouze v případě, že správce daně před splatností první splátky daně z objektivních důvodů nestanoví daň z nemovitých věcí podle aktuálního stavu k 1. lednu zdaňovacího období (nalézací řízení směřující ke správnému stanovení daně nebude ukončeno), nebude tato služba přihlášeným poplatníkům dočasně poskytnuta.

Nemůžu vyplnit interaktivní tiskopis žádosti o zasílání údajů pro placení daně
z nemovitých věcí umístěný na internetových stránkách Finanční správy České republiky. Nevím, jestli funguje. Jak postupovat?
Častou příčinou podobných problémů je zpravidla zastaralá verze prohlížeče nebo konfigurace počítače. Doporučujeme Vám proto zejména ověřit, zda používáte aktuální verzi prohlížeče souborů PDF (Adobe Reader X nebo XI, případně novější Adobe Acrobat Reader DC). Pokud používáte starší verzi prohlížeče souborů PDF, je pro práci s interaktivními tiskopisy třeba provést jeho aktualizaci. Aktualizace na aktuální verzi Adobe Acrobat Reader DC je bezplatná a lze ji provést prostřednictvím internetu přímo ze stránek výrobce https://get.adobe.com/cz/reader/. Pokud se pro aktualizaci programu nerozhodnete, standardní tiskopis žádosti o zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem, který lze vytisknout a běžným způsobem vyplnit.

Co když bude informace pro placení daně z nemovitých věcí vyhodnocena jako spam a nebude mi doručena. Z jaké e-mailové adresy správce daně je zaslána?
Informace pro placení daně z nemovitých věcí je zasílána z e-mailové adresy: daneelektronicky@fs.mfcr.cz. Tuto adresu je možné zahrnout do seznamu bezpečných adres, aby nemohla být vyhodnocena jako spam.

Přihlásil/la jsem se ke službě zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí
ve stanoveném termínu a neobdržel/la jsem na e-mail žádné údaje. Jak je to možné?

Může se jednat buď o případ, kdy probíhá daňové řízení a správce daně nemohl z objektivních důvodů stanovit daň podle aktuálního stavu k 1. 1. zdaňovacího období před splatností první splátky daně nebo z důvodu případného technického pochybení. Jedná-li se o tuto druhou možnost, je nutné konstatovat, že nedoručení požadovaných údajů nemůže mít vliv na plnění povinností stanovených poplatníkovi zákonem, neboť daňová povinnost vzniká poplatníkovi ve smyslu § 13b odst. 1 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů, podle stavu k 1. lednu roku, na který je stanovována a splatnost daně je stanovena § 15 téhož zákona. Při neobdržení e-mailu do 25. 5. daného roku se prosím obraťte na příslušného správce daně.

Můžu použít v korespondenci se správcem daně e-mailovou adresu, ze které mi byly doručeny údaje pro placení daně z nemovitých věcí?
E-mailová adresa, prostřednictvím které Vám správce daně zasílá informace pro placení daně z nemovitých věcí, neslouží pro úřední komunikaci se správcem daně v rámci daňového řízení podle daňového řádu, neboť se jedná o e-mailovou adresu určenou pouze k rozesílání informací pro placení daně z nemovitých věcí.

Pokud aktivně využívám dvě e-mailové adresy, mohu požádat správce daně o zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí na obě adresy?
Zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí na více e-mailových adres jednoho poplatníka není umožněno. Službu zasílání údajů pro placení daně lze využít pouze pro jednu e-mailovou adresu poplatníka. Vyberte si prosím tu, kterou využíváte častěji.

Když jsem podal/la jednomu finančnímu úřadu žádost s uvedením více e-mailových adres nebo více žádostí s různými e-mailovými adresami, na kterou z nich mi budou údaje zasílány?
Pokud podáte jednomu finančnímu úřadu žádost s uvedením více e-mailových adres nebo podáte více žádostí s různými e-mailovými adresami, budete správcem daně neformálně upozorněn/na, že údaje pro placení daně Vám mohou být zasílány pouze na jednu e-mailovou adresu a budete požádán/na o sdělení, na kterou e-mailovou adresu mají být údaje pro placení daně zasílány. Pokud nebudete na toto upozornění reagovat a e-mailovou adresu neurčíte, zašle Vám správce daně údaje pro placení daně na e-mailovou adresu uvedenou v žádosti jako první a v případě více žádostí s různými e-mailovými adresami, na e-mailovou adresu, která byla předmětem posledního podání. Nastane-li situace, že byste podal/la žádosti ve stejný okamžik, vybere správce daně jednu z e-mailových adres na základě svého uvážení. Pro zjednodušení celého procesu doporučujeme, aby na žádosti byla uvedena pouze jedna e-mailová adresa, která je pro Vás nejvhodnější.

Platím daň z nemovitých věcí více finančním úřadům. Co se stane, když pošlu všechny žádosti pouze jednomu finančnímu úřadu?
Pokud jste poplatníkem u více finančních úřadů, musíte podat vyplněnou a vlastnoručně podepsanou žádost na každý finanční úřad zvlášť. Pokud podáte jednomu finančnímu úřadu více žádostí určených i jiným finančním úřadům, správce daně žádost postoupí příslušnému správci daně a současně Vás o této skutečnosti uvědomí.

Co mám učinit, pokud požaduji provést změnu e-mailové adresy určené pro zasílání údajů pro placení daně e-mailem?
V tomto případě je nutné žádost s uvedením požadované změny e-mailové adresy podat správci daně nejpozději do 15. března zdaňovacího období. Bude-li tato žádost podána později, nemůže ji správce daně již použít v rámci dávkového zpracování údajů pro placení daně a na aktuální zdaňovací období je nucen informace s údaji pro placení daně zaslat na původně oznámenou e-mailovou adresu. Požadovanou změnu e-mailové adresy aplikuje pro následující zdaňovací období. V případě, že poplatník opomene uhradit daň v zákonem stanoveném termínu, zašle mu správce daně vyrozumění o nedoplatku již na novou e mailovou adresu.

Když mám pro daňové řízení určenou osobu zástupce (zmocněnce), komu bude správce daně informace pro placení daně z nemovitých věcí na e-mail zasílat?
Pokud udělíte zmocněnci plnou moc pro správu daní, je mu umožněno činit za Vás všechny potřebné úkony u správce daně v rámci celého daňového řízení, ale i celé správy daní, nevyjímaje služby zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí.
V případě, že zmocněnci udělíte plnou moc jen k některým úkonům, řízením nebo postupům při správě daní, může činit úkony Vaším jménem a domáhat se poskytnutí údajů z daňového řízení pouze v závislosti na uděleném rozsahu plné moci.

Je možné zasílat složenku pro placení daně z nemovitých na e-mail?
Složenky pro placení daně z nemovitých věcí nelze zasílat prostřednictvím e-mailu. Zasílány jsou pouze prostřednictvím provozovatele poštovních služeb, tj. Českou poštou, s. p., a pouze těm poplatníkům, u nichž došlo k vyměření daně z nemovitých věcí na příslušné zdaňovací období, a tito poplatníci do termínu hromadné distribuce složenek daň neuhradili. Jako náhrada za jejich rozesílání je koncipována služba zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí na e-mail. Bianco složenka, kterou lze využít k placení daně je k dispozici na přepážkách České pošty, s. p., eventuálně u správce daně. Proto je vhodné využít službu zasílání údajů pro placení daně e-mailem i v případě, že pro placení daně z nemovitých věcí používáte složenku.

Jak mám postupovat, pokud se chci ke službě přihlásit a lhůta pro podání žádosti do 15. března zdaňovacího období již uplynula?
Podáte-li žádost o zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí až po uplynutí lhůty stanovené k jejímu podání, bude Vám tato služba poskytnuta až od následujícího zdaňovacího období. Na aktuální zdaňovací období obdržíte ještě složenku s veškerými údaji pro placení daně (pokud jste daň neuhradili před distribucí složenek). V případě, že opomenete uhradit daň v zákonem stanoveném termínu, zašle Vám správce daně na e-mail vyrozumění o nedoplatku, kterým Vás na tuto skutečnost upozorní.

Když odhlásím službu zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí na e-mail, jakým způsobem se dozvím údaje pro placení daně z nemovitých věcí?
Pokud se rozhodnete pro ukončení služby zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí na e-mail, můžete tak učinit prostřednictvím žádosti správci daně podané nejpozději do 15. března zdaňovacího období, v níž označíte tento důvod podání žádosti. Údaje pro placení daně z nemovitých věcí Vám správce daně poskytne prostřednictvím bezplatné daňové složenky, neuhradíte-li daň do termínu distribuce těchto složenek. V tomto případě již nebude možné, aby Vám správce daně zaslal vyrozumění o případném nedoplatku na dani. Bude-li však správci daně žádost o ukončení služby doručená až po shora uvedeném termínu, údaje pro placení daně na aktuální zdaňovací období Vám budou ještě zaslány prostřednictvím e-mailu a až od následujícího zdaňovacího období bezplatnou daňovou složenkou.