Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Používání mobilního telefonu při řízení je srovnatelné s ur…

16/09/17

Používání mobilního telefonu při řízení je srovnatelné s ur…

Používání mobilního telefonu při řízení je srovnatelné s ur…

Obsah

Pravidlo, které platí pro všechny řidiče bez rozdílu? Jakákoli jiná činnost, která přímo nesouvisí s ovládáním vozidla, odvádí řidičovu pozornost od řízení a sledování aktuální dopravní situace je zakázána. Jestliže chcete výrazněji přispět k zvýšení bezpečnosti v silničním provozu a zároveň neohrozit sebe, své blízké i ostatní řidiče, věnujte se prosím pouze řízení svého vozidla, protože telefonní hovor nebo přečtená smska za případnou dopravní nehodu opravdu nestojí.

Nešvarem dnešní doby je mobilní telefon v ruce v situacích, kdy to může být vyloženě nebezpečné. Za takto nebezpečnou situaci lze jednoznačně považovat i silniční provoz. Čtení a psaní zpráv, prohlížení sociálních sítí, telefonování nebo dokonce natáčení videa patří mezi nejčastější způsoby použití mobilu, ale někteří přes něj vyřizují i maily. Chceme tohoto stihnut co nejvíce, přesto si často neuvědomujeme, že i krátký pohled (jak ukazuje tabulka níže) na displej mobilního telefonu nám ubírá důležité vteřiny pozornosti, během kterých může dojít k vážné dopravní nehodě.

Tragická nehoda dvou dívek na Mostecku, kterou mohla veřejnost sledovat v přímém přenosu jejich aktérek přes sociální síť, přinesla začátkem letošních prázdnin zásadní otázku pro většinu obyvatel České republiky. Muselo se to stát? Je pak samotnou otázkou, zda si tento nešťastný příklad vezmou telefonující nebo píšící řidiči k srdci. Tragická smrt mladé řidičky opět poukázala na fakt, že nevěnování se řízení společně s nepřizpůsobením rychlosti dopravně technickému stavu vozovky, patří na našich silnici k největším problémům. Jen za období od ledna do července 2017 v důsledku této příčiny zemřelo 36 lidí z celkového počtu 9 724 nehod.

 Nahoru Telefonování

 V prvním pololetí roku 2017 bylo používání mobilního telefonu během řízení podle dopravní policie třetí nejčastější přestupek. Podle zákona č. 361/2000 Sb. o silničním provozu jste jako řidič povinen věnovat se plně řízení vozidla. Nesmíte za jízdy držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení (mobil, fotoaparát, kamera, diktafon). Za porušení tohoto ustanovení se v bodovém hodnocení připisují dva body a horní hranice pokuty je 2 500 Kč.

 Z nedávných výsledků výzkumů vyplývá, že telefonování za volantem je riskantní i v případě použití hands-free sady (u nás zakázané není, ale např. v Japonsku není povolena vůbec). Samotné používání řečového centra v mozku totiž snižuje pozornost řidiče, protože ji rozděluje mezi řízení a hovor. Navíc komplikovaný rozhovor, kdy například řidič přemýšlí nad úkoly z práce, vymýšlí něco složitějšího, může mít za následek efekt, který všichni dobře známe – jsme najednou o pár kilometrů dál a úplně nevíme, co bylo mezitím. Odpovědný řidič by měl rozumně zhodnotit, do jaké míry ho rozhovor rozptyluje od řízení a podle toho hovor přijmout či přerušit. Někteří výrobci mobilních telefonů již dnes přidávají speciální režim tzv. „car mode“, který během řízení auta přizpůsobuje profil (hlasitost vyzvánění, oznámení na zprávy apod.) tak, aby nebyl řidič nerozptylován.

 Nahoru Čtení a psaní zpráv

 Při těchto úkonech zaměstnáváte všechny smysly, důležité pro řízení vozidla. Psaní zprávy rozptyluje vizuálně – věnujete pozornost něčemu jinému než řízení vozidla a silnici, manuálně – nemáte dostatečnou kontrolu nad volantem, i duševně – odvádíte myšlenky od řízení vozidla. Zároveň porušujete zákon, protože manipulujete s telefonním přístrojem za jízdy. Těch pár písmenek za nehodu, zranění či život (váš či ostatních účastníků silničního provozu) rozhodně nestojí.

 Nahoru Věděli jste, že…

Během telefonování je řidič ovlivněn stejným způsobem, jako by měl v krvi hladinu alkoholu minimálně 0,8 promile (více než 3 panáky 40% destilátu). Hůře vnímá zrakové i akustické vjemy, snížena je i mentální a fyzická kapacita pro řešení dopravních situací. Takto nekoncentrovaný řidič až osminásobně zvyšuje riziko smrtelné dopravní nehody.

 Nahoru Další „rušitelé“ pozornosti během řízení vozidla

Mezi zařízení, která vám mohou zpříjemnit, ale i zkomplikovat jízdu patří navigace, rádio a různé ovládací panely. Navigace určitě dokáže usnadnit dojezd do cíle cesty, ale manipulace s ní během jízdy narušuje vaše plné soustředění na řízení vozidla a okolní silniční provoz. Podobně rizikové je ladění rádia nebo různé úkony na ovládacích panelech v autě. Řešením je omezení těchto rušivých elementů na nejnižší možnou míru a všechno potřebné připravit a nastavit před jízdou.

 Mentální zátěž, která může pramenit ze všech výše uvedených příkladů nevěnování se řízení, prodlužuje reakční dobu řidiče, která tentokrát nesouvisí pouze s délkou brzdné dráhy, ale s komplexní schopností reagovat na informace z provozu nebo náhlé změny v dopravní situaci.

 KOLIK SEKUND ZTRATÍTE

Pohled na displej telefonu:

1 sekunda

Vzdálenost, kterou urazíte za 1 sekundu

50 km/h

14 m

90 km/h

25 m

130 km/h

36 m

 

Ztráta pozornosti při psaní zprávy: 5 sekund

Vzdálenost, kterou urazíte za 5 sekund

50 km/h

90 m

90 km/h

125 m

130 km/h

180 m

BESIP