Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zemědělci založili na území MAS Orlicko klastr.

06/12/15
smf

Informace z MAS Orlicko

Zemědělci založili na území MAS Orlicko klastr
 
Červená Voda 26. listopadu – Na území MAS Orlicko založili dnes zemědělští podnikatelé Zemědělský Klastr ORLICKO z.s.. Společně chtějí hledat cestu, jak zlepšit hospodaření na trvalých travních porostech v oblasti podhůří Orlických hor.
Ustavující schůze se konala na Obecním úřadě Červená Voda. Zemědělský Klastr ORLICKO má zatím devět řádných členů a čtyři přidružené členy. Členy klástru jsou jak právnické tak fyzické osoby podnikající v zemědělství a dále Mendelova univerzita v Brně, Výzkumný ústav pícninářský v Troubsku, Výzkumná stanice Jevíčko a MAS Orlicko.
Jak intenzivně hospodařit na travních porostech, ale současně chránit vodu, půdu i zdraví zvířat, to je hlavní myšlenka Zemědělského Klastru.
Zakládající členské zemědělské podniky hospodaří celkem asi na 9.000 hektarech  zemědělské půdy, z toho je víc než 3 600 trvalých travních porostů, na kterých bude uvedená problematika řešena.
Klastr je  připraven přijímat další členy a tím rozšířit své působení na území místní akční skupiny Orlicko. Informace www.mas.orlicko.cz

Definice klastru

 

  "sítě vzájemně provázaných podniků, institucí produkujících znalosti, podpůrných institucí (např. centra pro transfer technologií, vědeckotechnické parky apod.) a zákazníků propojených do výrobního řetězce, který vytváří přidanou hodnotu. Koncepce klastru přesahuje možnosti podniků, jelikož pojímá všechny formy sdílení znalostí a výměny a také přesahuje tradiční sektorovou analýzu”.

    Klastrové iniciativy podporují spolupráci podniků, které mají velmi blízké potřeby a jejichž společné vazby mohou napomáhat dalšímu rozvoji odvětví v regionu.

 

Názorným příklad

 klastr zahrnující všechny subjekty na daném teritoriu od chovu skotu, přes jatka, zpracující průmysl, stroje, obalové technologie včetně konzervárenství, výzkumu, hygieny, veterinářství až po obchod a třeba i odpadu na krmivo pro domácí mazlíčky.

 

Proč klastr založit

 Cílem je utvořit regionální seskupení firem a přidružených organizací ve stejném oboru nebo v oborech příbuzných, které si navzájem konkurují, ale také navzájem kooperují, a jejichž vazby mají potenciál k upevnění a zvýšení jejich konkurenceschopnosti.

 

Především se jedná o regionální partnery zabývající se:

        zemědělští prvovýrobci tj. zemědělské podniky právnických a fyzických osob.

        podniky s navazující činností na zemědělství tj. dodavatelé potřeb pro zemědělství a zpracovatelské podniky

        s výzkumnými institucemi výzkumné ústavy, univerzity a vysoké školy, vědecko-výzkumné parky, asociace a v neposlední řadě s poradenskými, regionálními a finančními institucemi

        poradenské a dotační instituce, místní akční skupiny, rozvojové spolky

 

V rámci klastru můžou pracovat operační skupiny podporované v rámci EIP (evropské inovační partnerství), které je finančně podporované v rámci PRV 2014-2017.