Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Tisková zpráva Pardubického kraje

07/06/12
smf

Certifikát regionální potraviny dostalo devět výrobků, právo užívat logo MLSu Pardubického kraje získalo 26 pochoutek. Zdroj: Pardubický kraj

 
 Certifikát regionální potraviny dostalo devět výrobků, právo užívat logo MLSu Pardubického kraje získalo 26 pochoutek
 
Pardubice (6. 6. 2012) – Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a radní zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil ocenili na pardubickém zámku výrobce regionálních potravin. Ti se ucházeli o přízeň poroty ve dvou soutěžích, a to Regionální potravina Pardubického kraje a Mls Pardubického kraje.
 
„Obě soutěže získaly u spotřebitelské veřejnosti dobrý zvuk. Potraviny jsou vyrobeny z českých produktů od českých zemědělců, tak jak to požadujeme v podmínkách soutěže,“ říká radní Kroutil. „Vycházíme ze zkušenosti z minulých ročníků, že je nutné dbát  na kvalitu potravin. Spotřebitelé se naučili vyhledávat certifikované potraviny, což pokládám za správné,“ dodal.  
 
Do soutěže Regionální potravina Pardubického kraje letos přihlásilo 27 výrobců 100 výrobků (vloni 66 výrobků od 17 výrobců). V šestém ročníku soutěže MLS Pardubického kraje hodnotitelé posuzovali 130 výrobků od 33 výrobců. (V roce 2011 to bylo 87 výrobků a 20 výrobců). Nejsilněji byla zastoupena kategorie masných výrobků tepelně opracovaných a kategorie pekařských výrobků. 
 
Z letošní rekordní účasti v soutěži MLS Pardubického kraje se raduje radní Václav Kroutil. „Za šest let, kdy se koná, si získala renomé mezi výrobci potravin. Těší mě, že do obou soutěží vstoupila poprvé i hlinecká mlékárna, což pokládám za důkaz životaschopnosti pro budoucnost,“ upozorňuje radní Kroutil na další smysl soutěže, a tím je udržení zaměstnanosti v potravinářské výrobě v regionu.    
 
 Výsledky soutěže MLS Pardubického kraje 2012 byly slavnostně vyhlášeny hejtmanem Radko Martínkem a radním Václavem Kroutilem. Při této příležitosti předali ceny vítězům. 
 
Do soutěže mohou každý rok přihlásit výrobky malí a střední potravinářští producenti. O tom, kdo zvítězí, rozhoduje komise tvořená odborníky Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a v každém kraji samozřejmě v porotě zasedají i zástupci kraje.  
 
Obě soutěže organizuje společnost AGROVENKOV,o.p.s. za podpory  Ministerstva zemědělství ČR a Pardubického kraje.