Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Odvolání proti rozhodnutí SZIF

19/03/10
smf

Případ zemědělce, který má přijít o veškeré dotace díky úředníkům, posoudí odvolací komise. Zdroj: Mediafix, autor: Petr Havel

Případ zemědělce, který má přijít o veškeré dotace díky úředníkům, posoudí odvolací komise
Nejpozději do konce března, možná ale již příští týden, posoudí odvolací komise ministerstva zemědělství případ soukromého zemědělce Václava Bucka, který má z rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) přijít o veškeré dotace. Mediafaxu to ve čtvrtek řekl mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.
  Bucek totiž loni 29. září odmítl vpustit do svého chovu hospodářských zvířat neohlášenou kontrolu České plemenářské inspekce (ČPI) s odkazem na skutečnost, že kontrola dorazila v době, kdy již zvířata potřebují klid. Inspektoři ČPI totiž přišli na kontrolu jeho hospodářství po sedmé hodině večerní, tedy prakticky za tmy. Za to Buckovi hrozí pokuta za správní delikt od ČPI. Tím to ale nekončí. Vzhledem k tomu, že zemědělec podle SZIF neumožnil kontrolnímu orgánu zkontrolovat plnění požadavků EU na standardy hospodaření (takzvané kontroly podmíněnosti – cross – complaince), ztratil podle vyjádření Fondu nárok na veškeré požadované dotace.
  Podle mluvčího SZIF Marka Ženkla byl přitom termín kontroly v pořádku. „Neohlášené kontroly je nutné provádět v čase, kdy se předpokládá, že bude chovatel zastižen na hospodářství,“ podotýká mluvčí. Pokud přitom podle SZIF zemědělec nebo jeho zástupce neumožní provedení kontroly na místě, v souladu s legislativou EU ztrácí nárok na dotace.
  Podle informací Mediafaxu ale pochybil i sám SZIF, neboť o odejmutí dotací rozhodl v době, kdy nebylo ještě rozhodnuto o správním deliktu zemědělce vůči ČPI. Kromě toho mají být sankce formou krácení či odejmutí dotací odstupňovány podle závažnosti příslušného přestupku.
  Podle dosavadních statistik sankcí za prohřešky vůči cross-compliance by byl uvedený případ prvním v ČR, kdy by zemědělec ztratil nárok na dotaci úplně. Definitivně o odebrání dotací tedy ještě rozhodnuto není. „Je samozřejmě možné, že některá rozhodnutí správních orgánů mohou být zrušena,“ přiznává i SZIF.
  Kontroly podmíněnosti vycházejí podle SZIF z evropských nařízení, odráží požadavky veřejnosti na hospodaření zemědělců ve vztahu k životnímu prostředí a kladou důraz na odpovědný přístup ke kvalitě a bezpečnosti potravin a na zajištění dobré pohody zvířat. „Zavedení kontrol podmíněnosti nemá za cíl zpřísnění již kontrolovaných povinností, ale jedná se především o provázání čili „podmínění“ dodržování platných legislativních požadavků na výplatu dotací z EU,“ konstatuje Ženkl.
Zdroj: Mediafax, autor:  Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz