Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Navýšeny národní podpory na  rok 2010 

04/12/09

Poslanecká sněmovna navýšila národní podpory na příští rok na celkem 1,1 miliardy . Zdroj: www.mze.cz

Poslanecká sněmovna navýšila národní podpory na příští rok na celkem 1,1 miliardy

 
 
Poslanecká sněmovna při dnešním zasedání schválila navýšení pro dotační programy zemědělství o 200 milionů korun na rok 2010. Díky navýšení se národní podpory dostaly na úroveň loňského roku. Díky tomu zůstává kontinuita podpor zachována.
 
Finanční prostředky určené na dotační programy pro rok 2010 vychází tedy nově z celkového finančního limitu ve výši 1,1 mld. Kč, respektive 850 mil. Kč dotací na neinvestiční dotace a 250 mil. Kč dotací na pořízení dlouhodobého hmotného majetku (kapitálové výdaje).
 
„Díky navýšení podpor se dostáváme na úroveň loňského roku, což je dobrá zpráva pro české zemědělce,“ uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta.
 
Dotační programy zemědělství pro rok 2010 podle jeho slov obsahují programy, u nichž je kladen důraz na prvky agroenvironmentálního charakteru (např. biologická ochrana jako náhrada chemické ochrany rostlin, podpora budování kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích, vinicích a ve školkách, podpora restrukturalizace ovocných sadů); dále programy na podporu ozdravování polních a speciálních plodin (např. podpora prostorových a technických izolátů množitelského materiálu); programy zaměřené proti rozšiřování nebezpečných nákaz hospodářských zvířat (např. nákazový fond) a programy, jejichž přínos nelze přímo kvantifikovat a přesto jejich existence je pro jednotlivé komodity nezbytná (např. podpora včelařství, udržování a zlepšování genetického potenciálu vyjmenovaných hospodářských zvířat).
 
Dotační programy jsou účelové programy sloužící k  podpoře restrukturalizace a zvýšení konkurenceschopnosti českého agrárního sektoru. U každého programu je uveden účel a navrhovaný finanční limit. Dotační programy i jejich účel včetně rozsahu finančních prostředků schvaluje pro každý rok Poslanecká sněmovna současně se státním rozpočtem.
 
V tabulce naleznete detaily k jednotlivým podporám a jejich výši.
 
 
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR