Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K výsledkům agrárního obchodu ČR

30/09/09
smf

Schodek agrárního zahraničního obchodu České republiky se za prvních sedm měsíců letošního roku prohloubil o více než 3,5 miliardy na 17,23 miliardy korun.Zdroj: www.agroweb.cz,   29.9.2009, autor: Přibík Oldřich

Schodek agrárního obchodu vzrostl

   Schodek agrárního zahraničního obchodu České republiky se za prvních sedm měsíců letošního roku prohloubil o více než 3,5 miliardy na 17,23 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Zemědělského svazu ČR, které vycházejí z celních statistik ČSÚ.
   Za celý loňský rok byl agrární zahraniční obchod ve schodku přes 23 miliard korun, což byl nejlepší výsledek za sedm let. "Z vývoje agrárního zahraničního obchodu je zřejmé, že v roce 2009 dojde k opětovnému zhoršení záporného agrárního salda. Pozitivní tendence založené v roce 2008 se neudržely," uvedl svaz v komentáři k výsledkům. Jeho předseda Miroslav Jirovský koncem května odhadoval, že bilance obchodu se letos propadne zhruba na úroveň roku 2007, kdy přesáhl deficit 32 miliard korun.
   Do konce července se ze země letos vyvezlo zemědělských produktů, potravin, nápojů či tabákových výrobků za 60,28 miliardy korun, což bylo přibližně o 652 milionů méně než před rokem. Dovezeno bylo naopak zboží za 77,52 miliardy, tedy zhruba o 2,7 miliardy více než loni. Na růstu schodku se podílelo zejména prohloubení deficitu obchodu s masem a droby o 1,5 miliardy na 6,56 miliardy Kč a pokles kladného salda obchodu s mlékem, vejci a medem o více než polovinu na 1,6 miliardy Kč. Schodek zahraničního obchodu s masem se rok od roku prohlubuje zejména v důsledku rostoucích dovozů vepřového a drůbežího, ale i hovězího masa. Výrazně zápornou bilanci, přesahující 4,8 miliardy, vykázala země u ovoce a ořechů i zeleniny. Záporný výsledek obchodu s těmito komoditami jsou dlouhodobou záležitostí. Schodkem skončilo obchodování u patnácti z celkem 24 skupin komodit, u pěti byla naopak bilance kladná.
      Nejlepší bilanci v lednu až červenci vykázal obchod s obilovinami, který skončil přebytkem přesahujícím 4,5 miliardy korun. Kladný výsledek obchodu s obilovinami je důsledkem jejich nadprůměrné loňské úrody, která byla druhá nejvyšší v historii samostatné České republiky. Agrární saldo ČR je záporné nepřetržitě od roku 1993.
zdroj: www.agroweb.cz, 29.9.2009, autor: Přibík Oldřich

Zařazeno v Aktuality, ekonomika, ZS ČR