Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Výstava Koně v akci

29/07/09
smf

Výstava Koně v akci se letos zaměří na vojenskou historii Akce je naplánovaná na první zářijový víkend . Zdroj: www.vetweb.cz
 

Výstava Koně v akci se letos zaměří na vojenskou historii

Akce je naplánovaná na první zářijový víkend

Mezinárodní chovatelská výstava Koně v akci na dostihovém závodišti v Pardubicích bude tentokrát ve znamení uniforem. Jedenáctý ročník s názvem Uniformy v sedle nabídne putování vojenskou jezdeckou historií od antiky přes středověk, renesanci, baroko až po novověk. S letošním tématem výstavy je spojeno několik významných výročí. Před 90 lety v roce 1919 byla založena ústřední ekvitační vojenská jezdecká škola v Pardubicích, o deset let později v roce 1929 vznikl 8. jezdecký dragounský pluk knížete Václava Svatého. Na letošní rok také připadají dvě výročí jezdeckých legend a rodáků z Vysokého Mýta. Před 110 lety v roce 1899 se narodil Rudolf Popler, dvojnásobný vítěz Velké pardubické. A před 40 lety v roce 1969 zemřel František Ventura, olympijský vítěz v parkuru z roku 1928.
Akce se tradičně dělí na několik programových bloků. Konají se chovatelské přehlídky a šampionáty. Ani letos nebude chybět parkurové skákání, kombinovaná soutěž spřežení a ukázkové dostihy, soutěž v orbě koňskými potahy, westernové ukázky nebo výstavy fotografií a obrazů a besedy s odborníky.
Předloni se na závodišti představilo 300 koní, loni jich bylo o 100 víc. Loňským tématem třídenní přehlídky bylo motto "Kdo se drží opratí, ten se ve světě neztratí". Připomnělo, že kůň provází člověka už od dávné historie.

Autor: sek , zdroj: www.vetweb.cz

Pozn. součástí výstavy Koně v akci je i soutěž o nejlepší potravinářský výrobek Pardubického kraje "MLS 2009"