Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Důležitá informace SZIF

10/07/09
smf

Na situaci vzniklou v důsledku letošních povodní reagoval Státní zemědělský intervenční fond tím, že v zájmu zjednodušení administrativy pro zemědělce postižené povodněmi připravil postup pro hromadné podávání Ohlášení vyšší moci – výjimečných okolností. Zdroj: www.szif.cz
 

Zemědělci v důsledku povodní o dotace nepřijdou, SZIF jim pomohl tím, že odboural další papírování

08.07.2009
Na situaci vzniklou v důsledku letošních povodní reagoval Státní zemědělský intervenční fond tím, že v zájmu zjednodušení administrativy pro zemědělce postižené povodněmi připravil postup pro hromadné podávání Ohlášení vyšší moci – výjimečných okolností. Týká se všech zemědělských subjektů, kterým povodeň způsobila takové potíže, v jejichž důsledku nemohou splnit podmínky v rámci opatření, do kterých podáním žádostí o dotace vstoupili (AEO, SAPS, LFA, TOP-UP apod.).

 
Až dosud bylo nutné, aby každý žadatel o dotaci, který byl povodní či jinými vnějšími faktory poškozen natolik, že nemohl splnit podmínky dobrého zemědělského a agroenviromentálního stavu, ke kterým se zavázal, ohlásil samostatně zásah vyšší moci, resp.výjimečných okolností.
 
       Nová metodika se vztahuje na případy, kdy došlo či v budoucnu dojde k vážné přírodní katastrofě, která významným způsobem postihne zemědělskou půdu (např. povodně, vichřice…) u více příjemců dotace v jedné oblasti nebo k vážnému poškození nebo úplnému zničení založeného porostu biotickými a abiotickými činiteli bez zavinění příjemce dotace, při kterém budou poškozeny porosty více žadatelů spadajících místně pod jednu Agenturu pro zemědělství a venkov (dále jen „AZV“).
 
      Zemědělci poškození povodní se nyní obrátí na nejbližší Agenturu pro zemědělství a venkov, a ta vystaví Hromadné ohlášení o zásahu vyšší moci – výjimečných okolností, ve kterém bude uveden seznam žadatelů, kterých se přírodní katastrofa nebo poškození biotickými a abiotickými činiteli  dotkla. Následně vypracuje AZV v rámci místního šetření jedinou přílohu tohoto ohlášení a to „Protokol o kontrole skutečného stavu porostů či budov po přírodní katastrofě  k Ohlášení vyšší moci – výjimečných okolností“. Žadatelé budou takto vyhotovené materiály doplňovat pouze formulářem Ohlášení vyšší moci – výjimečných okolností, kde uvedou, jakou podmínku danou příslušnými nařízeními nemohli splnit z důvodu zásahu vyšší moci. Ohlášení bude již podáváno bez  ostatních příloh, čímž se značně urychlí a zjednoduší celý proces nahlašování těchto skutečností.
 
Mezi prvními ocení zjednodušený postup například žadatelé o dávky „agro-enviro (AEO)“, kteří by měli mít k 15.7. posečeno, ač jim to situace po povodních často znemožnila.  ( správně 31.7.- pozn. Sm.)
 
JUDr.Vladimír Voráček
tiskový mluvčí a vedoucí oddělení vnější komunikace SZIF