Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Mléčné výrobky a subvence

11/06/09
smf

Austrálie odmítá dotace mléčných výrobků v EU a USA. Opětovné zavedení dotací není v souladu s pravidly světového obchodu.Autor: sek,  zdroj: www.vetweb.cz
 

Austrálie odmítá dotace mléčných výrobků v EU a USA

Opětovné zavedení dotací není v souladu s pravidly světového obchodu.

Austrálie bude i nadále velmi tvrdě argumentovat proti postoji Evropské unie a Spojených států v otázce poskytování subvencí na vývoz mléčných výrobků. Americké ministerstvo zemědělství na konci května oznámilo, že bude subvencovat asi 92.000 tun mléčných výrobků, které jsou určeny na vývoz. Úřad chce tímto postojem pomoci americkým farmářům, na které doléhá pokles cen mléka a mléčných výrobků ve světě a klesající odbyt. Američané k těmto subvencím naposledy sáhli před pěti lety.
Austrálie patří spolu se sousedním Novým Zélandem k hlavním světovým vývozcům mléčných výrobků. Obě země také vedou protesty proti poskytování státních subvencí v některých zemích.
Velmi tvrdě proti tomu vystupujeme. Budeme samozřejmě toto stanovisko i nadále upevňovat, ale nejefektivnějším prostředkem proti takovým aktivitám bude dokončení obchodních jednání v rámci katarského kola. Na indonéském ostrově Bali proběhlo jednání ministrů, takzvané Cairnské skupiny 19 zemí, které patří k předním světovým exportérům zemědělských produktů. Do skupiny patří například Brazílie nebo Jihoafrická republika. Toto setkání má posunout jednání o liberalizaci obchodu. Ministři Cairnské skupiny jsou i nadále hluboce zklamáni z toho, že byla opatření znovu zavedena. Evropská unie a Spojené státy musejí ukázat vůdčí roli a tyto exportní subvence co nejdříve zrušit, napsali členové Cairnské skupiny v návrhu komuniké z jednání.
Vyzývají členy Světové obchodní organizace (WTO), aby se v nejvyšší možné míře zdrželi takového jednání a tohoto příkladu nenásledovali. Všichni členové WTO musejí jednat zodpovědně a odolávat pokušení uchýlit se v této obtížné době k protekcionistickým opatřením. Evropská unie v lednu znovu sáhla k exportním subvencím u másla, sýra a sušeného odstředěného mléka. EU subvence uplatňovala i v minulosti, v roce 2007 je ale zrušila. Brusel chce nyní opět pomoci unijním vývozcům lépe se prosadit na světovém trhu, kde klesá poptávka.

Autor: sek , zdroj: www.vetweb.cz