Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Mírnější pravidla pro testování skotu kvůli BSE

21/10/08
smf

Staré země EU zmírní pravidla pro testování skotu kvůli BSE. Zdroj: www.vetweb.cz
 

Staré země EU zmírní pravidla pro testování skotu kvůli BSE
Návrh EU by mohl platit od ledna příštího roku.
Staré členské země Evropské unie zmírní pravidla pro testování skotu kvůli takzvané nemoci šílených krav (BSE). Nyní se musejí testovat všechna zdravá jateční zvířata starší 30 měsíců a ohrožená zvířata starší 24 měsíců. Zanedlouho se hranice ve státech původní evropské patnáctky v obou případech zvýší na 48 měsíců. Návrh Evropské komise nyní bude moci jeden měsíc zkoumat Evropský parlament. Potom jej musí oficiálně přijmout Evropská komise. Platit by mohl od ledna příštího roku.
Opatření se zatím podle komise týká jen starých členských zemí, protože jen ty splnily všechna potřebná kritéria. Jde o úplný zákaz krmiva pro hospodářská zvířata obsahujícího zvířecí proteiny, tedy zejména masokostní moučky, po dobu nejméně šesti let, ucelené testování na BSE nejméně po stejnou dobu, systém pro sledování a identifikaci zvířat funkční opět nejméně šest let a příznivou situaci ohledně BSE v členském státě.
Právě minimální šestiletá lhůta je v některých případech důvodem, proč se nové pravidlo nevztahuje na země, jež do unie vstoupily v roce 2004 anebo později. Podle komise by se to ale v případě zemí, které svůj boj proti nemoci zahájily již před vstupem do EU, brzy mohlo změnit. Veterinární kancelář EU zřejmě v dohledné době v nových státech unie provede inspekční cestu a jejich programy vyhodnotí.
V ČR se chovatelům a veterinářům podle posledních údajů díky přísným opatřením podařilo vytlačit takzvanou nemoc šílených krav z chovů. Zatímco v předchozích letech byla tato nebezpečná nákaza zjištěna u 28 kusů skotu, letos nebyla prokázána. Testování skotu na BSE si v ČR od roku 2001 vyžádalo náklady přes 1,2 miliardy korun.

Zdroj: www.vetweb.cz, 20.10.2008