Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Jak snížit nemocnost zaměstnanců

17/10/08

Jak snížit nemocnost zaměstnanců

Jak snížit nemocnost zaměstnanců  
20.6.2008, Zdroj: Verlag Dashöfer
Zneužívání nemocenských dávek je u nás téměř národním sportem.
Potřebujete opravit dům, okopat zahrádku či si přivydělat v zahraničí a nezbývá Vám na to vedle pracovního poměru čas? Žádný problém, zajdete za známým lékařem, který za nějakou tu protislužbičku najde šikovnou diagnózu, se kterou můžete s klidem vyčerpat celou podpůrčí dobu. Pro zaměstnavatele takový zaměstnanec ovšem není žádná výhra.
Jak snížit nemocnost je otázka, kterou si řada firem oprávněně pokládá. Přinášíme Vám několik tipů jak na to.
1. nastavte firemní kulturu – základním předpokladem je vytváření takové atmosféry ve firmě, aby bylo všem zaměstnancům jasné, že každý je povinen dbát o své zdraví a zneužívání pracovní neschopnosti se netoleruje. Rozhodující je v tomto směru zejména postoj managementu.
2. zaveďte pravidelnou kontrolu – vyhodnocujte měsíčně nemocnost na všech úrovních, od celé firmy až na jednotlivé zaměstnance. Pohovořte s každým zaměstnancem, který se vrátí po nemoci do zaměstnání, o příčinách jeho absence, zda ji nějak neovlivnilo např. pracovní prostředí či nevhodný přístup jeho nadřízeného apod.
3. odhalte zneužívače – provádějte kontrolní návštěvy u zaměstnanců, u kterých máte podezření na zneužívání pracovní neschopnosti. V případě zjištění, že zaměstnanec porušil léčebný režim, oznamte tuto skutečnost místně příslušné správě sociálního zabezpečení. Je možno rovněž požádat správu sociálního zabezpečení, aby sama provedla kontrolu u vybraných zaměstnanců.
4. zlepšujte pracovní prostředí – investicemi  do vylepšení pracovního prostředí jednak omezíte škodlivé vlivy, které zvyšují pravděpodobnost onemocnění zaměstnanců, jednak budou Vaši zaměstnanci raději chodit do práce a budou mít menší tendenci se jí vyhýbat, budou-li pracovat v prostředí, ve kterém se cítí dobře.
5. nabídněte něco navíc – vitamíny, očkování proti chřipce, masáže, sportovní aktivity, kursy zdravého vaření apod. Vám vylepší nemocnost zřejmě jen mírně. Hlavní efekt těchto benefitů je však v tom, že zaměstnance pozitivně motivují, takže nebudou chápat Vaše ostatní aktivity v této oblasti jako samoúčelnou perzekuci. Dáte tím najevo, že to, o co Vám skutečně jde, je jejich zdraví.