Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ke stavu českého zemědělství

26/08/08
smf

V ČR přibylo chovů ovcí, koní či drůbeže, na polích ovsa a řepky. Zdroj: www.Agroseznam.cz
 

V ČR přibylo chovů ovcí, koní či drůbeže, na polích ovsa a řepky

V Česku za poslední dva roky ubylo obhospodařované zemědělské půdy, méně se také chová skotu i prasat. Naopak přibylo chovů ovcí, koní či drůbeže. Na polích je více řepky či ovsa, méně se pěstuje žita či pšenice. Vyplývá to z výsledků šetření v zemědělství za rok 2007, které na agrosalonu Země živitelka zveřejnil ČSÚ. Podle Agrární komory nyní zemědělce nejvíc trápí nízké výkupní ceny, a to hlavně mléka, obilí a prasat, a chystané škrty v rozpočtu na příští rok.
Do zemědělství by podle návrhu rozpočtu ministerstva na příští rok mělo směřovat 10,3 miliardy korun, zatímco letos to bylo 15,6 miliardy korun, uvedl prezident AK Jan Veleba. Agrární komora dnes kvůli situaci v oboru ustavila krizový štáb. MZe chce hledat úspory zejména v oblasti vodního a lesního hospodářství a šetřit hodlá také na podpoře značky Klasa.
Agrární komoře se nelíbí tlak zpracovatelů na snížení ceny mléka, která se pohybuje těsně nad osmi korunami. Pokud by cena mléka všeobecně prolomila hranici osmi korun a byl to dlouhodobější stav, ohrozilo by to podle Veleby vývoj celého zemědělství.
Problémem pro zemědělce jsou podle něj i ceny obilí, které oproti loňsku výrazně poklesly. AK proto doporučila, aby zemědělci zatím obilí neprodávali a počkali na další vývoj cen. Obilí pro potravinářství se nyní prodává za asi 4000 korun za tunu, zatímco loni to bylo 6500 až 7000 korun.
Žně v Česku se nyní chýlí ke konci. K dnešku už je podle Velebova odhadu sklizeno přes 90 procent obilí, zůstává na polích jen ve vyšších polohách. Sklizeň řepky už skončila úplně. Výnosy jsou v průměru 5,23 tuny na hektar, loni byl průměrný výnos za celé žně 4,53 tuny na hektar.
Osmičlenný krizový štáb se bude zabývat i obchodními řetězci, protože obchodníci prodávají mléko a další potraviny s vysokým ziskem. "V té potravinové vertikále je totální nespravedlnost, řetězce mají vysoké marže," dodal Veleba. U vepřového masa je to prý 30 procent a u mléka to bude podobné.
Čeští zemědělci loni obdrželi na dotacích dohromady zhruba 23,5 miliardy korun. Především díky příspěvkům z národních zdrojů a EU skončilo loňské hospodaření českého zemědělství v zisku, který podle předběžných údajů dosáhl 13,7 miliardy korun, což je téměř dvojnásobek hospodářského výsledku v roce 2006.
Přesto podle ČSÚ i nadále klesá podíl českého zemědělství na hrubém domácím produktu. "Už je to méně než dvě procenta. Blížíme se zhruba úrovni Rakouska, ještě nižší podíl má Německo, výrazně vyšší naopak Slovensko nebo Polsko má 4,3 procenta," řekl ČTK předseda ČSÚ Jan Fischer.
Podle statistiků ubylo zemědělských subjektů a lidé pracující v zemědělství postupně stárnou. Platy v zemědělství zůstávají na velice nízké úrovni, loni průměrná hrubá mzda činila 15.377 korun. Za průměrnou mzdou zemědělci zaostávají zhruba o 5000 korun.
Téměř o 130.000 hektarů ubylo během čtyř let zemědělské půdy, i tak tvoří téměř 45 procent celkové rozlohy České republiky. V roce 2007 obhospodařovali zemědělci 3,5 milionu hektarů půdy, z čehož dvě třetiny tvořila orná půda. Právě jí ubylo od roku 2005 o 2,7 procenta, luk a pastvin je naopak o čtyři procenta více.
Zdroj: Agroseznam.cz

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR