Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K dotacím na rok 2009

13/08/08
smf

Snížení rozpočtu ministerstva zemědělství o téměř pět miliard korun by podle stínového ministra zemědělství Michala Haška ohrozilo čerpání evropských dotací určených pro zemědělce i venkov. Autor: Fialová Zuzana (12.8.2008), zdroj: www.agroweb.cz
 

Krácení rozpočtu ohrozí dotace
Snížení rozpočtu ministerstva zemědělství o téměř pět miliard korun by podle stínového ministra zemědělství Michala Haška ohrozilo čerpání evropských dotací určených pro zemědělce i venkov a přivodilo problémy zemědělské prvovýrobě. MZe tvrdí, že se bude snažit dopady krácení minimalizovat a úspory chce hledat zejména ve vodním a lesním hospodářství či podpoře značky Klasa.

Hašek na dnešní tiskové konferenci řekl, že ministr zemědělství Petr Gandalovič bude mít značné problémy při hledání úspor v rozpočtu na příští rok. Podle něj Gandalovič nezajistí plné financování takzvaných přímých plateb a znovu klesne konkurenceschopnost našich zemědělců ve srovnání s jejich kolegy ze starých členských států EU. Hašek míní, že kvůli škrtům v rozpočtu MZe je ohroženo i čerpání peněz z evropského programu zaměřeného na rozvoj venkova (EAFRD), ze kterého by Česká republika měla do roku 2013 získat téměř 100 miliard korun. Podle něj MZe na spolufinancování tohoto programu chybí miliarda korun. "Pokud by mělo skutečně dojít k ohrožení čerpání peněz z programu EAFRD, protože nebude v našem národním rozpočtu zajištěno kofinancování, tak bych to považoval za vážný problém a za další porušení slibu této vlády, která řekla, že čerpání evropských fondů bude její naprostou prioritou," prohlásil Hašek s tím, že již letošní rozpočet MZe byl zkrácen o deset procent, přičemž za poslední dva roky se podle něj zemědělský rozpočet snížil téměř o jednu třetinu. "To osobně považuji za likvidační ve vztahu k českému a moravského zemědělství," podotkl Hašek, podle kterého je šance, že se plánované škrty v rozpočtu MZe na příští rok podaří snížit při jeho projednávání ve sněmovně. Gandalovič již dříve ubezpečil zemědělce, že se MZe bude v příštím roce i přes snížený rozpočet resortu snažit dofinancovat přímé platby nejméně na letošní úroveň. 
Autor: Fialová Zuzana (12.8.2008), zdroj: www.agroweb.cz