Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

EU a vývozní náhrady za vepřové

12/08/08
smf

Evropská unie oznámila, že zastavila vyplácení vývozních náhrad za čerstvé a zmražené vepřové maso. Informovala o tom Evropská komise. Důvodem je zlepšení situace na trhu. Autor: Fialová Zuzana (11.8.2008), zdroj: www.agroweb.cz
 

EU zastavila vývozní náhrady za vepřové
Evropská unie oznámila, že zastavila vyplácení vývozních náhrad za čerstvé a zmražené vepřové maso. Informovala o tom Evropská komise. Důvodem je zlepšení situace na trhu.

Podle tiskového odboru českého ministerstva zemědělství tento fakt tuzemské producenty prakticky nezasáhne. Vývozní náhrady vyplácené v ČR byly prý totiž zanedbatelné.
Dočasné vývozní náhrady ve výši 31,1 eura (asi 750 korun podle aktuálního kurzu) za 100 kilogramů poraženého vepřového masa a 19,4 eura (470 korun) za stejné množství žaludků byly zavedeny loni v listopadu. Brusel tím reagoval na potíže, které na trhu způsobil nadbytek masa a vysoké ceny krmiv. Situace se ale podle něj od té doby citelně zlepšila. Ceny poraženého masa vzrostly od listopadu v průměru o 30 procent. Výrazně se zvýšil export a naopak ceny krmiv se zmenšují. EK také odhaduje, že se produkce vepřového masa ve druhé půlce letošního roku výrazně sníží.
Na základě těchto skutečností se pak rozhodla, že sníží vývozní náhrady na vepřové maso na nulu, a to s platností od 8. srpna.  Výkonný orgán unie nicméně zároveň poznamenal, že bude situaci na trhu monitorovat. Pokud opět vzniknou nějaké důvody, nevylučuje zavedení nových opatření.
autor: Fialová Zuzana (11.8.2008), zdroj: www.agroweb.cz